Ocenite ponudbo:

Celje

Kjer se Voglajna izlije v Savinjo in ta naredi okljuk proti Savi na jugu, se razteza Celje, po velikosti tretje mesto v Sloveniji. Ostanki materialne kulture pričajo o bogatih in burnih zgodovinskih stoletjih. Sprva Keleia, naselbina Keltov, v kateri so kovali noriški denar, se je v času cesarja Klavdija razvila v najpomembnejši rimski trg in kot Celeia veljala za pomembno gospodarsko in vojaško središče. S poknežitvijo mogočnih celjskih grofov (1436), ki so se ob pomoči nemškega cesarja Sigismunda Luksemburškega s Habsburžani vedno bolj srdito spopadali za politični primat v srednji Evropi, je Celje postalo knežja prestolnica. Leta 1456, ko so v Beogradu ogrski tekmeci usmrtili grofa Ulrika II., je krik "Danes grofje celjski in nikdar več" prekinil vladavino in mesto je prešlo pod Habsburžane. Kljubovalo je nesrečam in sovražnikom (poplavam, Turkom), a se še naprej razvijalo in utrjevalo svoj položaj enega najpomembnejših mest Spodje Štajerske s cvetočo trgovino in obrtjo. Železniški tiri so leta 1846 prinesli tudi industrializacijo, ki je zaznamovala konec starih časov in prehod v novo razburljivo stoletje, v katerem je Celje mesto z živahnim kulturnim in turističnim utripom, razvitim družabnim življenjem, trgovsko-obrtnim in sejemskim središčem ter privlačno okolico.

 


Število prebivalcev : 50000 
Nadmorska višina : 241 m
Točka odličnosti : Vrsta kulturno-zgodovinskih zakladov mesta, ki predstavljajo odlično obnovitev ure zgodovine; Stari grad, ki ponuja panoramski pogled na celjsko kotlino in Savinjske Alpe ter s svojimi ruševinami varuje spomin na eno najmogočnejših srednjeveških rodbin ter vznemirjivo zgodbo o nesrečni ljubezni Friderika in Veronike. 
Znameniti meščani : dr. Ivan Dečko, odvetnik, narodnjak; politik Blaž Kocen, geograf in kartograf; Alma M. Karlin, popotnica in pisateljica; Oto Pestner, glasbenik; Gregor Cankar, atlet; Anica Kumer, gledališka igralka; 
Član združenja zgodovinskih mest

Lega
ob reki Turistični informacijski center : Celje 
Krekov trg 3 
03 428 79 36; 03 492 50 81 
http://www.celeia.info 
TIC 1 : Stari grad Celje 
Cesta na grad 78 
03 544 36 90 
 
http://www.grad-celje.com 
Lokalna turistična organizacija : Zavod Celeia Celje 
Krekov trg 3 
03 428 79 30 
 
http://www.celeia.info 
Poštni urad : Celje 
Krekov trg 9 
03 424 36 00 
Avtobusna postaja : Izletnik Celje 
Aškerčeva ulica 20 
03 425 34 00 
 
Železniška postaja : Celje 
Krekov trg 1 
03 293 21 00 
Najem vozila : Avis rent a car & leasing, poslovalnica Celje 
Mariborska cesta 107 
03 425 75 40 
 
http://www.avis.si 
Turistično društvo : Celje 
Gosposka ulica 3 
03 492 69 20 
 
http://www.td-celje.si 
Policija : Celje 
Ljubljanska cesta 12 
03 548 21 10 
Zdravstveni dom : Celje 
Gregorčičeva 5 
03 543 40 00 
Dodatni opis : Ste se odločili, da preživite vikend nekje, kjer niste doma, pa bi se radi tam "kot doma" vseeno počutili? Celje - različnost in pestrost doživetij na majhnem prostoru je tisto, kar mestu daje poseben čar. Romantične ulice v starem mestnem jedru, majhni kotički za skrivnostne pogovore v mestnem parku, mogočna arhitektura, ki kaže na bogastvo in raznolikost preteklosti, pestrost njenih sedanjih vsebin, ki jih prinašajo muzeji, gledališče, galerije… Vse to v centru mesta… Skupaj z vonjem po jutranji kavi v vsakem kotičku vas bodo zagotovo prepričali. Majhno mesto, kjer je vse na razdalji nekaj korakov, a veliko po srcu.
 
GPS Northing (N) : 46,23 
GPS Easting (E) : 15,2639 
Regija: Savinjska
Kraj: Celje
na zemljevid

Publikacije

Celjski mestni časopis

 

Celje katalog

 

Stari grad Celje

 

Celje city magazine

 

Celje Catalogue

 

The Old Castle Celje

 

Celje Prospekt

 

Die Alte Burg von Celje

 

Il Vecchio Castello di Celje

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : Zavod Celeia Celje | 03 428 79 36 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti