Mesta kulture

Slovenska mesta so s svojo dediščino, s svojimi legendami in s svojo sodobno živahnostjo na presenetljive načine povezana z okoljem, zato je vsako tako zelo drugačno. 

Odprite oči.


Utrinki pradavnine na arheoloških najdiščih, rimski časi na starih poteh, srednji vek za grajskimi in mestnimi obzidji, romanika in gotika v cerkvah, renesansa in barok na pročeljih, secesija v drugačnih stavbah, izvirnost slovitih arhitektov – različnost časov ustvarja prizorišča za nepozabna doživetja v slovenskih mestih. 

Doživite kulturo in naturo hkrati.


Številna slovenska mesta so mesta presenetljive sodobne kulture. V njih se svetovljanski festivali in predstave družijo s tradicionalnimi prireditvami. Dragocenosti v muzejih in galerijah kažejo smer k tehniški in naravni dediščini v mestu in okolici. Kjerkoli ste, v bližini so krajinski parki, mogočni gozdovi, rastišča endemitskih rastlin, starodavni vinogradi. Z neločljivo povezanostjo z zaledjem na prvi pogled majhna slovenska mesta ponujajo veličastna doživetja kulture in narave hkrati. Tako naravno, tako živo, tako trajnostno!

Okusite lokalno.


Zeleno je doživeti lokalno! Zeleno je lokalno tudi okusiti: v Sloveniji vas tako v mestih kot v okolici čakajo dobrote tradicionalne kuhinje z naravno pridelanimi dobrotami. Razkošne kulinarične, rokodelske in druge tradicije oživljajo številni lokalni prazniki in sejmi po mnogih slovenskih mestih!

Ravnajte zeleno.


Odkrivajte slovenska mesta na zelen način: ravno prav velika so, da se po njih lahko potepate peš ali s kolesom. Na poteh se osvežite z vodo iz pipe – povsod po Sloveniji je pitna. Pomirite se v zavetju parkov in gozdov – Slovenija je ena od najbolj gozdnatih dežel v Evropi. 

Zanesite se na varnost in dostopnost.


Izberite svoje mesto in ga raziščite v vseh časih dneva in noči. Slovenija slovi kot varna dežela, kjer si lahko privoščite brezskrbno pohajkovanje kadarkoli. Doživite več: prednost Slovenije je, da je v njej vse lahko dostopno. Iz kateregakoli mesta je v zeleno okolico le nekaj minut hoje, od enega do drugega mesta je le kratka vožnja. V nekaj dneh lahko v Sloveniji doživite več mest kot kjerkoli drugje. Odpravite se na tematsko raziskovanje ali na slovensko popotovanje kar tako. Ker je lepo!

Publikacije

Mesta kulture

 

Cities of Culture

 

Kulturstädte

 

Le città della cultura

 

Villes de culture

 
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti