Opazovanje ptic in rjavega medveda

Doživite Slovenijo v vsej njeni prvinskosti. Njena neokrnjena narava vam ponuja edinstven privilegij opazovanja številnih redkih, ponekod že ogroženih živali v njihovem naravnem okolju. Z varne razdalje lahko ugledate rjavega medveda, največjo zver v Evropi, ali pa ste priča zvonkemu ptičjemu dvorjenju na Ljubljanskem barju.

 

Rjavi medved, foto: Marjan Artnak
Rjavi medved v naravnem okolju, foto: Marjan Artnak

 

V dnevni sobi rjavega medveda

Občutek, ko boste z nekaj metrov opazovali, kako največja evropska zver išče hrano, se sprehaja, leži zleknjena na jasi ali pa se celo igra s svojimi mladiči, je enostavno neprimerljiv s čimerkoli. To je zagotovo najpristnejši in najintimnejši stik z neokrnjeno naravo in njenimi prvotnimi prebivalci.

Ko ga boste zagledali, vas bosta presenetila eleganca in gibkost tega 400-kilogramskega kosmatinca. Kljub svoji masi lahko rjavi medved teče s hitrostjo do 50 km/h. Če vas bo začutil v svoji bližini ali vas celo videl, se bo mogoče postavil na zadnje tace in po medvedje opozoril nase.

V družbi izkušenega lovca se boste sprehodili po sledeh odtisov njegovih šap v blatu ali prsti, lahko boste pokukali v brlog, kjer prezimuje, in se spraševali, kako se lahko tak velikan spravi vanj. Proti večeru pa se boste povzpeli na eno od lovskih prež, ki so postavljene v krošnje dreves, in v čisti tišini čakali.

Ker ima rjavi medved vsak dan podobno rutino, je verjetnost, da ga uzrete skoraj 90-odstotna. Zagotovo pa se bo tačas mimo opazovalnice sprehodilo ogromno drugih živali.

Kje lahko ugledate medveda:

 

Vodomec, foto: Janez Tolar
Vodomec, foto: Janez Tolar

 

S pticami bogato nebo

Tudi če boste nastanjeni v samem središču prestolnice, vas bo ob odprtem oknu zjutraj predramilo petje sinic, ščinkavcev, liščkov, lastovk in drugih.

Za še pristnejše doživetje se lahko odpravite na samostojen ali voden ogled ptic v neokrnjeno naravo naravnih parkov, kjer so doma živali, človek pa je le občasen gost. Tu se vam bodo na ogled postavile še številne druge, tudi ogrožene vrste, kot so kozica, rjavovrati ponirek, kostanjevka, raca žličarica, rdečenogi martinec in veliki škurh.

Z opremo, ki vam jo lahko priskrbi vodnik, boste z razdalje, ki ptic ne bo motila, dobili najpristnejši vpogled v življenje ptic v njihovem naravnem habitatu. Spomladi boste lahko opazovali dvorjenje samčkov in ptičje ženitve, kasneje boste z malo sreče videli globoko skrito gnezdo, napolnjeno z jajci, ali pa bodo iz njega že štrleli kljunčki, čakajoči na hrano. Skrbne starše pa morda ujamete na lovu za hrano ali celo v letu s črvičkom v kljunu.

Kje lahko opazujete ptice:


Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti