Ocenite ponudbo:

Na potep po Istrski vinski turistični cesti / Vonj po Mediteranu - v deželi oljk, refoška in rib

Mistična pokrajina s sredozemsko klimo in rastlinjem ter s plemenitimi sortami vin- refoškom in malvazijo, z izvrstnim oljčnim oljem, češnjami in zelenjavo ter bogato gastronomsko dediščino.
• Nastanitev s polpenzionom ali kosilo/večerja na turističnih kmetijah: Pri Filetu v Slopah pri Kozini, Dujčeva domačija v Škofljah pri Vremskem Britofu, Bordon v Dekanih in Medljan v Cetorah nad Izolo, na katerih lahko poskusite odlične lokalne in istrske jedi ; po predhodnem dogovoru.

• Izbrane istrske jedi lahko poskusite tudi na izletniških turističnih kmetijah: Škrgat v Hrastovljah pri Črnem Kalu, Lukač na Montinjanu, Štok v Marezigah, Vlado v Kastelcu pri Črnem Kalu, Kerin v Krkavčah pri Šmarju pri Kopru in Dobrinja v Loparju nad Marezigami; po predhodnem dogovoru.

• Izbrane istrske jedi vam pripravijo tudi na  osmicah: Krmac v Bertokih, Pri Jakominu v Kubedu in Štok; po predhodnem dogovoru.

• Odlične ribe in regionalne istrske jedi vam pripravijo v gostilnah: Majda v Ospu pri Črnem Kalu, Torkla v Kortah nad Izolo, Kortina v Krkavčah, Mohoreč v Kubedu pri Gračišču ali Istrski kleti v Pomjanu pri Šmarju.

• Pokušina in nakup vrhunskih vin pri vinogradnikih ob istrski vinski turistični cesti: Bordon v Dekanih, Agapito v Sp. Škofijah, Santomas v Šmarjah nad Koprom, Vinoteka Brič v Dekanih, Bonin v Manžanu, Barut v Polju pri Izoli in Rodica pri Marezigah;po predhodnem dogovoru.

• Ogled oljčnih nasadov z možnostjo pokušine in nakupa ekstra deviškega oljčnega olja, s priznano označbo geografskega porekla na kmetijah: Bordon v Dekanih, Dujc v Žusterni pri Kopru, Feran v Sv. Petru pri Sečovljah, Agapito v Sp. Škofijah, Žiber v Parecagu pri Sečovljah in Pirnat-Kerin v Krkavčah, Kepic v Šmarjah ter na ekološki kmetiji Plahuta v Marezigah in v oljarnah: Karlonga v Potoku, Hrvatin v Kopru;po predhodnem dogovoru.

Piranska morska sol in solni cvet sta del dediščine slovenske Istre in imata priznano označbo geografskega porekla.

• Ogled krajinskega parka Sečoveljske soline združite z ogledom solin ter solnih polj v Seču pri Portorožu; v prodajni galeriji Boteghin lahko kupite na tradicionalni način  pridelano sol in druge lokalne proizvode, izdelke obrti in umetniškega blaga;

• Izlet z ladjo Solinarka v Sečoveljske soline združite z ogledom muzeja solinarstva in obale.

• Na kmetiji Medljan se udeležite Šole jahanja in se podajte na vodeno jahanje po slovenski Istri;po predhodnem dogovoru

• Številne možnosti za sprehode skozi borove gozdičke in stara mestna jedra ter sprostitev ob morski obali.

• Možnosti za pohodništvo in kolesarjenje po dolini reke Dragonje, ki velja za eno izmed ekoloških in naravnih biserov Istre. 

• S kolesom po slovenski Istri. Vabijo zelo zanimive krožne kolesarske poti: Portorož-Strunjan- Piran-Portorož in Portorož-Koper-Portorož; kolesarjenje ob morju kot tudi v zaledju je zaradi mile klime možno skozi vse leto.

•  Možnosti pohodništva po označenih poteh, skozi slikovite istrske vasi, med vinogradi in oljčniki: na Slavnik (1028m), iz Hrastovelj po Kraškem robu do Črnega kala in Socerba; na poti se lahko okrepčate v planinskih kočah na Slavniku; krožna pot Dragonja-Sv. Peter-Krkavče-Dragonja

• Ogled Benkove hiše na Črnem Kalu. Kmečka hiša, zgrajena v 15. stoletju iz apnenčastih in lapornih kamnitih blokov, s sledovi sočasnega poznogotskega in romanskega oblikovanja velja za najstarejši poznan signiran in datiran objekt ljudskega stavbarstva na Slovenskem.

• Ogled Tonine hiše in ohranjene stare oljarne v vasi Sveti Peter, iz 18. - 19. stoletja.

• Ogled cerkve Svete Trojice v slikoviti vasici Hrastovlje. Cerkev  iz 15. stoletja se ponaša z znamenitim Mrtvaškim plesom (freske) ter zanimivim obzidjem.

• Ogled muzeja v Krkavčah ter Hiše Vrešje, ki na enostaven in prikupen način pripoveduje o življenju istrskega človeka.

• Ogled krajevno-etnološke in domoznanske zbirke v  Hiši Bardinca v Loparju pri Marezigah. Ogledate si lahko kmečko kuhinjo z ognjiščem, leseno vinsko stiskalnico in predstavitev krajevne zgodovine ;po predhodnem dogovoru.

• Ogled starih mestnih jeder Kopra, Pirana in Izole.

• Ogled Pomorskega muzeja Piran v Piranu. Skozi sprehod med številnimi zanimivimi zbirkami odkrivate povezanost ljudi z morjem.

Prireditve na prostem:
- Pokušina vina in oljčnega olja, Sv. Anton, februar

- Praznik cvetja, vina in oljčnega olja, Ankaran, april;
Tradicionalna prireditev na kateri se predstavljajo različna društva, vinarji, oljkarji, drugi istrski izdelki.
- Festival Malvazije v Kopru, 5. 4. – 6. 4.
- Praznik šparuge (Dnevi špargljev), Gračišče, 1.4.-30.4.
- Velika fritaja, na Poljanah pri Pomjanu, 30.4.
- Praznik refoška, Marezige, maj
- Praznik češenj, Vaganel (Koper), 30. in 31. 5.
- Tradicionalna fešta oljk, Dekani, začetek junij
- Dnevi oljk, vina in rib, Izola, junij
- Praznik kakija, Strunjan, junij
- Praznik fig - Šagra v Smokvici, zadnji vikend v juliju - obiskovalci lahko uživajo v jedeh in pijačah iz fig in s figami
- Ribiški praznik, Izola, avgust
- Dnevi kmetijstva slovenske Istre, Koper, oktober
- Pokušina mladega vina, Hrastovlje, oktober
 Foursquare 

Slovenija

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Združenje turističnih kmetij Slovenije | 03 491 64 81 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti