Ocenite ponudbo:

Pot miru v Posočju

Naslov:
Gregorčičeva 8, Dolina Soče, 5222 Kobarid
Telefon:
05 3890 167
e-mail:
Območje Zgornjega Posočja je bilo v prvi svetovni vojni del soške fronte. Ob Soči so se bojevali, trpeli in umirali pripadniki številnih narodov. Iz tega obdobja so se ohranili strelski jarki, utrdbe, kaverne, spominska obeležja in vojaška pokopališča. To je pomembna kulturna in zgodovinska dediščina.

Da bi to dediščino zaščitili in ohranili, je bila leta 2000 ustanovljena Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«. Ureja šest muzejev na prostem in obnavlja spominska obeležja iz časa prve svetovne vojne. Muzeji so na tistih delih frontne črte, kjer je gostota ostalin večja in so relativno lahko dostopni. V letu 2007 so bili muzeji na prostem ter najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte v Zgornjem Posočju povezani v Pot miru. Posvečena je spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. Njen namen je obiskovalcu predstaviti kulturnozgodovinsko dediščino in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja.

Obiščite tudi informacijski center”Pot miru” v Kobaridu, kjer si lahko brezplačno ogledate novo interaktivno razstavo o Poti miru.

Pot miru se začne v Logu pod Mangartom pri vhodu v rudniški jašek, imenovanem Štoln, konča pa pri muzeju na prostem na Mengorah v bližini Mosta na Soči.

Razdeljena je na pet odsekov. Vodi mimo vojaških pokopališč in kapel, trdnjave Kluže, muzejev na prostem, soteske Koritnice, korit Soče, idiličnih hribovskih planin, slapa Kozjaka, kostnic v Kobaridu in Tolminu, spominske cerkve Sv. Duha v Javorci, Tolminskih korit

Šest muzejev na prostem:
Ravelnik - Avstro-Ogrska prva obrambna črta na Bovškem
Čelo - Avstro-Ogrski topniški položaji
Zaprikraj - Prva italijanska obrambna črta
Kolovrat - Tretja italijanska obrambna črta
Mrzli vrh - Avstro-Ogrska in Italijanska prva obrambna črta
Mengore - Avstro-Ogrska prva obrambna črta na Tolminskem mostišču


POT MIRU OD ALP DO JADRANA
Pot miru povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Spominja na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne, in opominja, zakaj se vojne ne smejo več dogajati. Predvsem pa spodbuja vrednoto miru in priložnosti za skupni razvoj.
Fronta je za seboj pustila veliko ostalin, ki so s pomočjo različnih ustanov in društev zgledno ohranjene in vzdrževane. Vojaška pokopališča, kaverne, strelski jarki, kostnice, kapele, spomeniki, muzeji na prostem in druga obeležja predstavljajo pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske zgodovine. Danes so s svojimi pričevanji, občutji in zgodbami hrbtenica Poti miru od Julijskih Alp do Jadrana.
Pot je enotno označena, primerna za pohodnike in kolesarje. Do večjih znamenitosti je dostop možen tudi z avtomobilom in avtobusom. Pot miru je prava izbira za vse, ki želijo aktivno preživeti prosti čas, doživeti mogočne razglede in lepote narave, spoznati zgodovino in kulturo, srečati domačine, izkusiti sedanje življenje in okusiti lokalne dobrote. Priporočajo se vodeni ogledi z lokalnimi turističnimi vodniki.

Pohodniki, planinci, ljubitelji lepe narave in zgodovine, ki se boste podali na Pot miru, ste vabljeni, da se za več informacij zglasite v informacijskem centru Fundacije Poti miru. Priporočen je najem vodnika, nakup knjige Pot miru- Vodnik po soški fronti v Zgornjem Posočju ali zemljevida soška fronta od Rombona do Mengor.

 


Fundacija "Poti miru v Posočju" 
Gregorčičeva 8 
5222 
Kobarid 
Telefon : 05 389 01 67 
Telefon 2 : 031 586 296 
Faks : 05 389 01 68 
E-pošta :  
Spletna stran : www.potmiru.si 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 46,2468 
GPS Easting (E) : 13,5808 
na zemljevid

Publikacije

The Walk of Peace from the Alps to the Adriatic

 

Walk of Peace

 

Outdoor museums of IWW

 
Walk of Peace - Goriška and Goriški KrasSabotin - the Park of Peace - tourist mapSabotin - the Park of PeaceStoria

Weg des Friedens

 

Freilichtmuseen des Ersten Weltkrieges

 

Il Sentiero della pace dalle Alpi all' Adriatico

 

Sentiero della Pace

 

Musei All'aperto della Prima guera mondiale

 
Sabotin - il Parco della Pace, mappa turisticaSabotin - il Parco della PaceGoriška e Goriški KrasStoria

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : LTO Sotočje | 05 380 04 80 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti