Ocenite ponudbo:

Castra

Naslov:
Ajdovščina
Med vsemi slovenskimi kraji, ki so dediči rimskih mest, je le še v Ajdovščini ohranjeno skoraj povsem strnjeno rimskodobno obzidje s štirinajstimi stolpi. Rimljani so utrjen vojaški tabor, ki je bil vključen v obrambni sistem vzhodnih meja rimskega cesarstva, začeli graditi okoli leta 270. Ajdovščina se je dolga stoletja razvijala izključno znotraj njega. Rimljani pa so v Ajdovščini pustili še veliko drugih zanimivih sledi.

Obhodna pot ob obzidju
Privoščite si nepozaben sprehod v daljno preteklost našega mesta. Obhodna pot se v različnih smereh okoli obzidja in preko manjših trgov povezuje z osrednjim mestnim trgom, nekdanjim trdnjavskim forumom.
V južnem delu starega mestnega jedra, na območju današnje tržnice, si lahko ogledate ostanke rimskih term. Rimljani so velik pomen pripisovali higieni in zdravju, kopališča pa so služila tudi kot družabna shajališča.
 
Zgodovinska bitka v siloviti burji Leta 394 je pri Frigidu, pri Mrzli reki, med rimskim cesarjem Teodozijem in zahodnim cesarjem, uzurpatorjem Evgenijem, potekala velika bitka. Od svetovnozgodovinskega dogodka navdahnjeni rimski pesnik Claudianus je Teodozijevo zmago pripisal siloviti ajdovski burji, ki je preusmerila puščice in zlomila moč nasprotnika. 


TIC Ajdovščina 
Cesta IV. Prekomorske 61 A 
5270 
Ajdovščina 
Telefon : 05 365 91 40 
E-pošta :  
Spletna stran : www.tic-ajdovscina.si 


vodeni
individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,8878 
GPS Easting (E) : 13,905 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : TIC Ajdovščina | 05 365 91 40 | | www.tic-ajdovscina.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti