Ocenite ponudbo:

Nacetova hiša, Puštal

Naslov:
Puštal 74 4220 Škofja Loka
Telefon:
04 236 66 40, 041 769 425
e-mail:

Na robu vasi Puštal, tik ob srednjeveški Škofji Loki, stoji nad desnim bregom Poljanske Sore Nacetova hiša. Hiša je edina v Škofji Loki, ki od sredine 18. stoletja do danes ni bistveno spremenila svoje zunanje podobe in svoje bivalne hiše. Tloris je značilen za alpsko hišo. Pritličje ima zidano vežo, črno kuhinjo, leseno spodnjo hišo in kamro ter kaščo. Skoraj identičen tloris je ponovljen v nadstropju, kjer hišo vzdolž glavne in čelne fasade obroblja gank z okrasno izžagano ograjo. Letnica 1755, ki je ohranjena na stropu spodnje hiše, označuje čas temeljite prenove v baročnem obdobju.
Redki poznogotski klesani kamniti detajli kažejo na nastanek hiše v 16. stoletju. Hiša je zasnovana kot delno zidana nadstropna stavba podolžnega tlorisa, pokrita z dvokapno streho s cementnimi špičaki, rombastimi strešniki. V stoletjih so se v hiši kotičkih hiše nabirali predmeti in oprema, ki pričajo o življenju mnogih rodov, njihovih nagnjenjih in konjičkih, drobnih spretnostih ter prilagajanjih. Kljub muzejski vrednosti so predmeti še vedno uporabni. Nacetova hiša je najbolje ohranjena kmečka stavba na škofjeloškem območju in v ljubljanskem zaledju. Družina Polenec ji je s prefinjenim dodajanjem opreme, ki v takšno hišo sodi, npr. avtorsko oblikovanimi stoli Domna Slane, dodala dušo.
Družina omogoči najavljenim obiskovalcem ogled hiše, v hiši ali v sadovnjaku, ki sega do Poljanščice, pa zanje pripravi celo zakusko.
Nacetova hiša je vključena tudi v tematsko pot Pot v Puštal.
 
Posebnost ponudbe:
najavljeno družbo postrežejo z jedmi iz črne kuhinje (zaseka, kranjske klobase, golaž, ješprenj, jota …) 


Natalija Polenec 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 46,1596 
GPS Easting (E) : 14,3101 

Puštal

Regija: Gorenjska
Kraj: Puštal
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Razvojna agencija Sora d.o.o. | 04 517 06 00 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti