Ocenite ponudbo:

Grad Rihemberk

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Branik
Na Primorskem so gradovi, ki izvirajo še iz srednjega veka, redki. Narava je tu le redkokje ponudila priložnost, da bi si fevdalci izbrali grajski položaj vrh visokih prepadnih sten. Zadovoljiti so se morali z manjšimi vzpetinami in prav zato so kmalu potem, ko so gradovi odigrali svojo zgodovinsko vlogo, postali pripravni kamnolomi za vse, ki so v bližini kaj zidali.

Mesto, na katerem so grad Rihemberk pozidali, se ponaša s prastaro naselitveno kontinuiteto. Arheologi so tu naleteli na sledove železnodobnega gradišča, ob njegovem vznožju pa so našli tudi rimsko keramiko.

Rihemberške viteze kot prvotne posestnike grajske stavbe srečujemo v virih od 1118 dalje, vendar v današnjem stavbnem sestavu ni objektov, ki bi jih lahko zanesljivo postavili v ta zgodnji čas. Rihemberški so bili najbrž fevdniki goriških grofov, zato so ti, ko so Rihemberški izumrli, oddajali grad v najem različnim plemenitaškim družinam.

Pozneje so ga najprej v zastavo, pozneje pa v popolno last dobili Lanthieriji, ki so imeli že pred tem obsežne posesti na Vipavskem.

Grad Rihemberk v Braniku je zaprt za oglede. Ogled je možen le od zunaj.

 


Turistična zveza - TIC Nova Gorica 
Delpinova ulica 18b 
5000 
Nova Gorica 
Telefon : 05 330 46 00 
E-pošta :  
Spletna stran : www.novagorica-turizem.com 


GPS Northing (N) : 45,8531 
GPS Easting (E) : 13,7876 
Skrbnik : Turistična zveza TIC Nova Gorica | 05 330 46 00 | | last modified: 18.04.2015
na zemljevid
GPS N: 45,8531
E: 13,7876

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti