Ocenite ponudbo:

Stjenkova koča na Trstelju

Naslov:
Nova Gorica
Telefon:
05 302 30 30 - pisarna PD, 041 531 697
Kategorija
*** 

Oskrbnik planinske koče : Igor Kristl 
Nadmorska višina : 610 m

Informacije o obratovanju
odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih 

Koča je odprta:
petek: 11.00 do 22.00
sobota: 9.00 do 23.00
nedelja in prazniki: 9.00 do 21.00 
 

 
Število skupnih ležišč : 20 
Število sedežev znotraj : 25 
Koča stoji tik pod vrhom Trstelj (643 m), najvišjim vrhom Črnih hribov, ki se dvigajo nad planoto Tržaško-Komenskega Krasa med Lipo in Opatjim selom ter padajo proti Vipavski dolini med Dornberkom in Mirnom.
V gostinskem prostoru je 20 sedežev, točilni pult; pri mizah pred kočo je 40 sedežev; v skupni spalnici je 12 ležišč; WC, voda kapnica, elektrika. 
Razgled
Razgled z vrha je izredno lep. Proti vzhodu vidimo Trnovski gozd s Čavnom in za gričevjem med Braniško in Vipavsko dolino Nanos, v bližini pa sta malo nižja vrhova Kačnik in Lipnik, ki ju od Trstelja loči le preval Železna vrata; od vzhoda proti jugu so na obzorju Snežnik, Vremščica in Slavnik; na jugu in proti zahodu je obširna planota Tržaško-Komenskega Krasa, prek katere se zelo lepo vidi Tržaški zaliv z obalo do Pirana in Tržiški zaliv s Tržičem, v tej smeri so daleč zadaj vrhovi Dolomitov; proti zahodu se razprostirajo pobočja Črnih hribov, prav v bližini pa je Stol (629 m), drugi najvišji vrh tega hribovja; proti severu padajo pobočja Črnih hribov v Vipavsko dolino, nad njo se dviga nizko gričevje proti Gorici in Novi Gorici in južnem pobočju Trnovskega gozda, v ozadju pa se ob dobri vidljivosti kažejo za planoto Trnovskega gozda Julijci s Triglavom. Na severni strani vidimo v bližini Prvačino in Dornberk, malo dlje Gorico in Novo Gorico ter Ajdovščino, na južni strani pa lepo kraško vas Temnico.
Dostop Avto:
gozdna cesta iz Temnice do koče 5km; do Temnice se pripeljemo po cestah Komen-Lipa-Temnica-Kostanjevica na Krasu, Komen-Vojščica-Temnica, Nova Gorica-Opatje selo-Kostanjevica na Krasu-Temnica in Dornberk-Železna vrata-Temnica. ŽP, AP Prvačina, Dornberk; AP Lipa, Temnica: iz Prvačine mimo Dornberka, po cesti in bližnjicah na preval Železna vrata in po poti do koče 2h; iz Dornberka 1h30; iz Lipe po kolovozu in gozdni cesti 1h; iz Temnice po gozdni cesti 1h30.
Zanimivejše ture
Trstelj je najprimernejši za samostojni izlet; lahko pa se odločimo za grebensko pot prek vrhov Črnih hribov, na Fajtji hrib (433 m) 2h, z njega pa sestop v Miren ali Kostanjevico na Krasu, povsod je uro hoda.
Prehodi do drugih postojank
V bližnji in daljni okolici ni planinskih postojank.
 
GPS Northing (N) : 45,8572 
GPS Easting (E) : 13,7059 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana | 05 731 01 28 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti