Ocenite ponudbo:

Planinska koča pri Sv. Ani na Mali gori

Telefon:
041 523 559, 031 287 201
Kategorija
*** 

Oskrbnik planinske koče : Ciril Zbačnik 
Nadmorska višina : 910 m

Informacije o obratovanju
odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih 

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.
 
 
Število skupnih ležišč : 25 
Število sedežev znotraj : 20 
Dušan Nosan Planinska koča stoji ob robu gozda na zahodni strani vrha s cerkvijo sv. Ane (920 m). To je območje Male gore, gorskega grebena med Dobrepoljsko in Struško dolino na severni ter Ribniško dolino in Kočevskim poljem na južni strani grebena. Člani PD Ribnica so sprejeli sklep o gradnji koče na občnem zboru 3. februarja 1990. Primerno lokacijo so izbrali v neposredni bližini cerkve sv. Ane, kjer je bila nekdaj kmečka hiša, od katere so ostale le ruševine. Marca in aprila 1990 so očistili zemljišče ter z zemljo in kamenjem zasuto porušeno klet, ki so jo v naslednjih dveh mesecih obnovili. Julija so nad obnovljeno kletjo zabetonirali nosilno ploščo, nad katero so postavili leseno brunarico. Oktobra je bila stavba pod streho, decembra pa so jo zaprli za prezimovanje. Kočo so gradili s prostovoljnim delom; člani PD so opravili veliko prostovoljnih delovnih ur pri gradnji in pri prevozu gradbenega materiala iz doline na goro. PD Ribnica je kočo dogradilo leta 1992 in jo slovesno odprlo 26. junija 1993.
 
V jedilnici s kuhinjskim kotičkom je 20 sedežev, pri mizah pred kočo pa 40; na skupnem ležišču je 25 ležišč; zunanji WC; jedilnico ogrevajo s pečjo; voda kapnica, agregat za elektriko.
Razgled:
Od cerkve sv. Ane je čudovit razgled proti vzhodu, jugu in jugozahodu. Daleč na vzhodnem obzorju se kaže Kočevski Rog, pred njim pa se proti zahodu vleče greben Male gore. Od Kočevskega Roga proti jugovzhodu je Kočevska Mala gora, desno od nje Stojna, pred njima pa Kočevsko polje s Kočevjem. Na južni strani je desno od Stojne Goteniška gora, nad Ribniško dolino pa se dvigata Velika in Travna gora. Lepo vidimo Ribnico in druge kraje v dolini, pod vznožjem Travne gore pa znamenito cerkev v Novi Štifti. Med Veliko in Travno goro se v daljavi dviga Snežnik. Od Travne gore proti jugozahodu so na obzorju Javorniki, Nanos in Slivnica, v bližini pa so gričevnata Slemena s Sv. Gregorjem. Razgled proti zahodu in severu zakriva gozd; obzorje na zahodni in severni strani se odpre s Sten Sv. Ane; od tod se ob dobri vidljivosti vidijo na zahodu Julijci s Triglavom, na severu pa vrhovi Kamniških Alp; bliže so Posavsko hribovje s Kumom, Dolenjsko gričevje in severovzhodno Gorjanci; ob vznožju Male gore se razprostira Struška dolina s krajem Struge in drugimi vasmi.
Dostop Avto:
lokalna cesta iz Ribnice mimo podjetij Inles in Riko do kmetije Seljan 4km, od tod do koče 45 minut. AP Ribnica in Ortnek: iz Ribnice mimo podjetij Inles in Riko, Jamarskega doma pri Francetovi jami in kmetije Seljan 1h30; iz Ortneka po Ribniški planinski poti čez Grmado 5h.
Zanimivejše ture
Stene Sv. Ane (963 m), razgledna točka, 30 minut; Črni vrh (963 m) po Ribniški planinski poti 3h; turistično urejena Francetova jama 45 minut.
Prehodi do drugih postojank
Turistični dom na Grmadi (887 m) po Ribniški planinski poti 4h; Planinska koča na Kamen Vrhu (783m)5h30; Jamarski dom pri Francetovi jami 45 minut.
 
GPS Northing (N) : 45,7696 
GPS Easting (E) : 14,7436 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Javni zavod Rokodelski center Ribnica | 01 836 11 04 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti