Ocenite ponudbo:

Rotunda sv. Elija

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naslov: Dijaška ulica 6000 Koper
Rotunda sv. Elije stoji za stavbo koprskega dijaškega doma, v nekdanji mestni četrti Porta Isolana (Izolska vrata). Stavbna zgodovina rotunde ni še natančno raziskana, je pa jasno da gre za izjemno staro stavbo, ki sega najmanj v 11. stoletje, kar postavlja to stavbo kot eno najstarejših cerkva v Sloveniji in kot najzgodnješo koprsko krstilnico. Po izročilu naj bi sem prihajali svoje otroke krščevat izolani (od tod tudi ime bližnjih mestnih vrat), saj ti pravico krščevanja v svojem mestu niso imeli.

Osrednji del cerkve je okroglega tlorisa in zidan iz istrskega kamna, zidava je v določenih točkah nepravilna, ponekod so vidne celo plitve lizene. Škof Paolo Naldini v svojem cerkvenem krajepisu pripoveduje o prestavitvi vhoda z današnje oltarne strani na današnjo lokacijo. Naldini tudi opisuje oltar, na katerem je stala slika marijinega kronanja, ki jo je naslikal Benedetto Carpaccio (sin znamenitega Vettorja Carpaccia). Danes vhodno partijo predstavlja prizidek z renesančno oblikovanim polkrožnim vhodnim portalom in mala zakristija ob njem.  


GPS Northing (N) : 45,548858 
GPS Easting (E) : 13,732682 
Skrbnik : Turistično informacijski center Koper | 05 664 64 03 | | last modified: 28.08.2014
na zemljevid
GPS N: 45,548858
E: 13,732682

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti