Ocenite ponudbo:

Kočevsko jezero

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Nastanek umetnega jezera sega v leto 1978, ko je prenehal obratovati rudnik rjavega premoga in je voda iz Rudniškega potoka, ki so jo prej izčrpavali in uporabljali za pranje premoga, napolnila kotanjo. Vstavljene so bile velike cevi, ki so speljane v skoraj dva kilometra oddaljeno reko Rinžo. Bojazen pred poplavitvijo jezera je danes odveč.
Območje jezera je danes bogato naseljeno z rastlinskimi in živalskimi vrstami. Tukaj gnezdi preko 64 vrst ptic, med katerimi je 15 vrst na rdečem seznamu ogroženih gnezdilk Slovenije. Preko Kočevske potekajo selitvene poti ptic iz severne in srednje Evrope do Sredozemlja ter Afrike. Jezero je odlično mesto za opazovanje in proučevanje ptic kot tudi za ribolov. Trstje obrašča plitvine ob obali, kjer gnezdijo številni rakarji. S področja jezera je znanih tudi 15 vrst kačjih pastirjev. Platoje nad jezerom poraščajo visoke trave, kjer si vsakoletni gnezdilci spletejo svoja gnezda. V sušnih obdobjih leta so tu pogosti požari. Takrat na teh površinah ni ptic. Na pogorišča pa priletijo krokarji in sive vrane.
Okoli jezera je speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki pelje mimo vseh najbolj značilnih biotopov (jezera, trstičja, travišč in gozda).

Jezero pa daje veselje tudi ljudem, saj ga v poletnih mesecih obiskujejo ljubitelji plavanja, deskanja, čolnarjenja, potaplanja, ribolova, pozimi pa predvsem ljubitelji drsanja.
 


Turistično društvo Kočevje 
Trg zbora odposlancev 47 
1330 
Kočevje 
Telefon : 083 829 000 
Faks : 083 829 000 
E-pošta :  
Spletna stran : www.info-kocevje.si 


individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,6465 
GPS Easting (E) : 14,8714 
Fotografije
Skrbnik : Občina Kočevje | | last modified: 22.07.2014
na zemljevid
GPS N: 45,6465
E: 14,8714

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti