Ocenite ponudbo:

Vabljeni v Idrijo in na Vojsko - najvišje ležečo vas na Primorskem

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Informacije : TIC Idrija

Naslov: Mestni trg 2 5280 Idrija
Telefon: 05 374 39 16
Faks: 05 374 39 15
e-mail:
Datum začetka: 20.3.2012
Datum zaključka: 31.3.2020

www.idrija-turizem.si
www.visit-idrija.si

Vaš ogled boste začeli z obiskom turističnega rudnika Antonijev rov, kjer je nekaj več kot 1200 metrov podzemnih rovov tik ob najstarejšem ohranjenem vhodu v rudnik iz leta 1500 namenjenih turističnim obiskovalcem. Po 300 metrov dolgem rovu so rudarji skoraj pol tisočletja odhajali v jamo in se utrujeni vračali z dela. Ob koncu rova so sredi 18. stoletja postavili kamnito kapelo svete Trojice, jo opremili z reliefom treh božjih oseb in dodali kipa svojih zavetnikov – svetega Ahaca in svete Barbare. Ogledali si boste kapljice živega srebra, ki solzijo iz črnega skrilavca, spoznali rudarska dela, na poti pa boste srečali celo jamskega škrata Perkmandlca. Nato pa sledi še povratek navzgor po 116 stopnicah Attemsovega vpadnika. V nekdanji rudarski prizivnici je poleg tega možen tudi ogled multivizijske diaprojekcije z natančno in obširno predstavitvijo zgodovine in dediščine idrijskega rudnika.

Nato sledi ogled Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg, ki je eden redkih gradov na Slovenskem, ki nikoli  imeli fevdalne funkcije in je služil predvsem potrebam rudnika. V muzeju si lahko ogledate razstavo o pol tisočletni  zgodovini rudnika živega srebra in mesta, bogato geološko zbirko, zbirko o čipki, kjer kot atrakcija nastopa 6 m2 velik klekljani prt, svoj čas namenjen Titovi soprogi Jovanki Broz.

Pot boste nadaljevali na Vojsko, kjer vam bodo v Domači gostilni PRI BELEM KAMNU  postregli izključno domače dobrote. Po kosilu vas bo naš vodnik popeljal še do Partizanske tiskarne Slovenije, Partizanskega grobišča na Vojščici ter na Hudournik.

Partizanska tiskarna Slovenija spada med najbolje ohranjene avtentične spomenike iz časa druge svetovne vojne. Bila je največja in tehnično najbolje opremljena partizanska tiskarna na Primorskem.
Na skrajnem zahodnem delu vasi je lepa razgledna točka Hudournik. Z vrha se nam odpre pogled na spodnji del doline reke Idrijce vse do Mosta na Soči. Pred nami kot na dlani  ležijo vasice v Tolminskem hribovju, proti severu  lahko oko uzre venec  Julijskih Alp z očakom Triglavom. Ob  jasnih dneh vidimo oddaljene vrhove Matajurja, Kolovrata  in Dolomitov v Italiji.

 
Skrbnik : Center za idrijsko dediščino | 05 374 39 16 | | last modified: 10.11.2014

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti