Ocenite ponudbo:

Gora nad Deželo

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Informacije : Društvo turističnih vodnikov Ajdovščina

Naslov: Gradišče 46, 5270 Ajdovščina
Telefon: 031 760 239 (Tanja Rijavec), 041 276 095 (Tadeja Ličen)
e-mail:
www.vodniki-ajdovscina.si
 
Obiščite Goro, hribovit svet nad Vipavsko dolino, ki vam ponuja obilo čudovitih razgledov daleč naokoli in ogled štvilni znamenitosti.

Predlog enodnevnega izleta:

Prvi postanek – Gozdna uprava na Predmeji, kjer so tri zanimiva obeležija: spomenik Jozefu Resslu, znamenje ruskih ujetnikov ter spomenik vodi (Gorjanom so namreč vodo napeljevale že 4 države).
Drugi postanek pri spomeniku Materi Gorjanki, ki so ga Gorjani postavili ob 400 letnici poselitve Gore, leta 2001. Prav tam se začenja Pot po Dolu gor in dol, pri spomeniku je čudovita razgledna točka na Vipavsko dolino.

Ogled Športnega parka Tiha dolina: Društvo GORA je v letu 2005 v Tihi dolini odprlo Športni park Tiha dolina z mnogimi igralnimi površinami. Poleg tega je na ogled tudi obsežna knjižna zbirka avtorjev, ki so vezani na to podočje.

Razstava o gozdu:
Tu si obiskovalec ob ogledu najprej odgovori na vprašanje, kaj gozd sploh je, spozna različne vrste gozdov in s pomočjo hudomušnih karikatur ugotovi pomen gozda. Velik del razstave je namenjen »glavnim igralcem«: drevesom, glivam in živalim. Predstavljene so tudi nekatere zanimivosti iz življenja gozdnih prebivalcev ter odnosi med organizmi. Prisluhnete lahko različnim zvokom gozda, interaktivne predstavitve pa ponujajo možnosti za raziskovanje, preizkušanje in kritično razmišljanje ter učenje z izkušnjo.

Obisk etnološke zbirke Iz življenja naših prednikov vam bo Goro, ki je naseljena dobrih 400 let, še približal. Tu si boste lahko ogledali tudi »smuke« in orodje, ki so ga uporabljali za izdelavo teh znamenitih smuči, s katerimi danes Čibejeva skupina smučarjev po starem (ki deluje znotraj Društva Gora) obuja tradicijo »gorjanskega telemarka« po tako-rekoč vsem svetu.

Sledi obisk Kitajske. Gre za tako poimenovano območje na Otlici, prav na robu Gore. Zgodb o Kitajski je več, najlepše jih je izvedeti prav tam, kjer so za Goro tako značilni suhozidci najlepši, najdaljši in najvišji, skoraj kot kitajski zid …


Pot nadaljujemo do središča Otlice, od koder je 15 minut zložne hoje do Otliškega okna ali luknje, kot ji pravijo domačini. Gre za mogočno razpoko v skali, skoznjo pa je krasen razgled na Vipavsko dolino.

V bližini okna boste našli še eno zanimivost, kamnito spiralo – spiralasto zavit in umetelno izdelan suhozidec, ki ga je za diplomsko nalogo izdelal arhitekt z Dolenjske – ki ima poleg estetske tudi duhovno vrednost.

Po ogledu Otliškega okna in spirale sledi vrnitev v središče vasi, kjer bo možen ogled
cerkve angelov varuhov ter postanek v Okrepčevalnici AnGora, kjer je vedno na ogled zanimiva razstava domačih in tujih avtorjev in kjer bo čas za okrepčilo, kavico in WC.

Pozno ko
silo pa si lahko privoščite na Turistični kmetiji Sinji vrh, znani po mnogih umetniških delavnicah, ki se tam odvijajo skozi vse poletje. Kmetija leži na dobrih 1000 metrih nadmorske višine in ob lepem vremenu seže razgled vse do Istre, Benetk… Tu si boste lahko ogledali stalno razstavo kmečkega orodja ter mnogo umetnin, ki so jih umetniki ustvarili na kolonijah in zapustili kmetiji.

Na ogled je tudi Šrgalova hiša – prikaz stare gorske domačije s slamnato streho, črno kuhinjo…

Lahko pa se podate tudi v podzemlje Sinjega vrha, ki je prepredeno s tuneli, ki so jih zgradili za namen vodovoda, vendar temu niso služili.

Na poti proti Colu si boste ogledali še eno naravno znamenitost, prav ob cesti so lepo vidne »škraplje« - značilen primer kraškega mikroreliefa.

 
Za informacije smo vam vedno na voljo tudi na TIC Ajdovščina: 05 36 59 140,  
Skrbnik : TIC Ajdovščina | 05 365 91 40 | | www.tic-ajdovscina.si... | last modified: 28.02.2014

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti