Iskanje prednikov

Območje Slovenije je v prvi polovici 20. stoletja zapustilo približno pol milijona ljudi, torej več kot četrtino vsega prebivalstva, saj je tedaj na tem območju prebivalo manj kot 2 milijona ljudi.

Največ, približno 250 tisoč ljudi, je odšlo v Združene države Amerike. Približno 40 tisoč jih je zaslužek in varnejšo prihodnosti iskalo v Kanadi, 30 tisoč v Argentini in 25 tisoč v Avstraliji. Številni emigranti so izgubili stik s svojimi sorodniki v domovini in si ustvarili družine in potomce v novih domovinah. Ste eden izmed potomcev teh Slovencev ali Slovenk, pa vas zanima več o njihovi preteklosti? Morda bi radi izvedeli, ali imate še kaj sorodnikov v domovini in si želite navezati stik z njimi?


Kje iskati?


CerkevV Sloveniji je največ podatkov o prednikih shranjenih v matičnih knjigah.

Ker so se na območju tedanje Ljudske republike Slovenije civilne matične knjige začele oblasti načrtno voditi šele leta 1946, je največja verjetnost, da podatke o svojih prednikih odkrijete v cerkvenih matičnih knjigah. Tam so zapisani vsi krsti, poroke in smrti. Te matične knjige so vodile župnije. Za obdobje do leta 1920 je gradivo večine slovenskih župnij zbral Nadškofijski arhiv v Ljubljani.

V Arhivu Republike Slovenije so sicer ohranjene tudi civilne matične knjige iz obdobja 1809 in 1813, ko so bile v Sloveniji Ilirske province. Te so pripadale Napoleonovi Franciji. Arhiv hrani tudi matične knjige za območje nekdanje Julijske krajine, torej obsežnega dela zahodne Slovenije, ki je med letoma 1924 do 1945 pripadalo Italiji. V Arhivu RS so tudi matične knjige, nastale na nemškem okupacijskem ozemlju v obdobju od 1941 do 1945. Velika večina civilnih matičnih knjig, ki so nastale po letu 1946, je še vedno na izvirnih matičnih uradih.

Še dlje nazaj?


Če si želite poiskati prednike, ki so na območju Slovenije živeli pred letom 1850, in jih ne najdete v cerkvenih matičnih knjigah, so dober vir podatkov urbarji.

Za več podatkov o načinih iskanja prednikov, si oglejte spletno stran Slovenskega rodoslovnega društva, ki je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku. Tam med drugim lahko izveste več o priimku svojega prednika in v katerem območju Slovenije živijo ljudje s tem priimkom.

Če se vam zdi iskanje prednikov preveč zahtevno ali zamudno, vam lahko pri tem pomagajo nekatera podjetja, ki se s tem ukvarjajo.


Iskanje sorodnikov


Če poleg priimka poznate še kraj in datum rojstva svojega prednika, potem vam najverjetneje ne bo težko izslediti vaših bližnjih ali bolj daljnih sorodnikov. V Sloveniji se ljudje razmeroma malo selijo, zato je velika verjetnost, da se potomci vašega prednika niso preselili daleč stran. Če vam lokalne župnije ne morejo priskrbijo želenih podatkov, so včasih dober vir nenazadnje telefonski imeniki.

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti