Ocenite ponudbo:

Sabotin

Sabotin je 609 m visok vrh, ki se dviga nad goriško ravnino in jugovzhodnimi Brdi. Gorski greben je razpotegnjene v dinarski smeri (severozahod-jugovzhod). Na zahodnem robu je speljana t.i. Osimska cesta, ki povezuje Goriška Brda z Novo Gorico in je delno speljana čez italijansko ozemlje.

Predvsem zaradi specifične lege prihaja do mešanja mediteranske, submediteranske in alpske flore, ki je zaradi svoje pestorsti pritegnila pozornost botanikov že v preteklosti.

Pobočje Sabotina nad dolino Soče je pokrito z grmičevjem ali panjevskim gozdom, ki ima varovalni značaj preprečevanja erozije na strmih pobočjih. Na najbolj suhih in izpostavljenih pobočjih uspeva nekaj tipičnih mediteranskih rastlin (črničevje, bela metlina). Na pobočjih Sabotina, zlasti po Sv. Valentinu, uspevajo tudi nekatere redke rastlinske vrste (narodni ožepek, kodrasti grint, justinova zvončnica).

Vrh Sabotina je bil domnevno poseljen že od prazgodovine dalje. Vrh vzpetine je imel pomembno vlogo tudi v kasnejših zgodovinskih obdobjih. Med pripravami za obeležitev 1000-letnice prve omembe Solkana in Gorice je Goriški muzej leta 1998 pričel pri Sv. Valentinu obsežne arheološke raziskave. Izpod 4.5 m visokih ruševin je na novo odkril 1.5 m visoke zidove nekdanje Marijine cerkve. To so ostanki glavne ladje, zvonika, prezbiterija, zakristije in stopnišča. Ostanke so tudi konzervirali. Raziskave so pokazale, da gre za cerkev iz 16. stoletja, starejši tlaki pa pričajo da je na istem mestu stala starejša cerkev, ki sodi v čas 14. stoletja. Zgrajena je bila po vzorih romanskih istrskih cerkva. Cerkev iz 16. stoletja je bila večja in je bila grajena po poznogotskih vzorih. Cerkev je bila večkrat prenovljena.

Pod cerkvijo, na južni strani, je stalo manjše poslopje, ki je najverjetneje v poletnem času služilo za stanovanje redovnikom, medtem ko so se pozimi selili v dolino. Na gori je bila vsako nedeljo maša. Sklepamo lahko, da je bila tukaj tudi romarska točka za bližnjo okolico. Njeno mesto je sčasoma prevzela cerkev na Sveti gori. Usoda cerkve in samostana je bila zapečatena, ko je avstrijski cesar Jožef II. leta 1786 odločil, da se objekt zapre, cerkvena oprava pa proda na dražbi. Stavba je po tem začela naglo propadati. Dokončno pa je z ruševinami, ki so še ostale, opravila prva svetovna vojna.

Med prvo svetovno vojno je po pobočju Sabotina tekla bojna črta soške fronte, ki je pustila na tem območju veliko sledi. Danes je Sabotin zanimiva turistična točka za prebivalce z obeh strani meje. Novi raziskani objekti pa mu dajejo še dodatno vrednost.
 


individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,9912 
GPS Easting (E) : 13,6318 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Turistična zveza TIC Nova Gorica | 05 330 46 00 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti