Ocenite ponudbo:

Gora Oljka

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Šmartno ob Paki
Gora Oljka (734 m) je kraški osamelec, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini. Dobro vidna z avto ceste med Vranskim in Celjem, pritegne nase več pogledov kakor marsikatera višja vzpetina v okolici. Je lepa razgledna točka, dostopna tudi z avtomobilom. Na vrhu stoji cerkev sv. Križa, ki je mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena v 18. stoletju.

Gora Oljka je dobila ime po sliki na glavnem oltarju cerkve sv. Križa, na kateri je Fortunat Bergant upodobil Jezusa na Oljski gori.
Pod cerkvijo si velja ogledati tudi podzemno svetišče z božjim grobom. Zaradi križa, ki je na vrhu stal pred postavitvijo cerkve, so Gori oljki pred letom 1757 pravili tudi Križna gora.

Kot se za priljubljeno izletniško in romarsko točko spodobi, se lahko na Goro Oljko povzpnemo po več poteh. Dobro označena pot, goste markacije in dobro uhojene steze omogočajo brezskrbno opazovanje okolice, saj se vam že med samim vzponom, ob lepem vremenu odpirajo lepi razgledi.

 


individualni
Brezplačno
Skrbnik : Velenje - TIC Velenje | 03 896 18 60 | | www.velenje-tourism.si... | last modified: 01.11.2012
na zemljevid

Šmartno ob Paki

Regija: Savinjska
Kraj: Šmartno ob Paki

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti