Ocenite ponudbo:

Borl, Grad Borl

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Dolane, 2282 Cirkulane
www.halo.si
Grad Borl stoji na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo. Prvič ga omenjajo l. 1199. Miti ga povezujejo celo z iskanjem sv. grala in Parsifalom. Med številnimi lastniki so bili Ptujski gospodi, za njimi so gospodovali Herbersteini, Turni, Sauerji in drugi. Grad je bil med drugo svetovno vojno zbirno taborišče, po vojni so ga preuredili v hotel. Kasneje je bil izpraznjen in zapuščen. V zadnjih letih je skrb zanj prevzela država in ga gradbeno sanirala.

Borl ima večplastno stavbno zasnovo z razpoznavnim kontinuiranim razvojem. Grajski kompleks sestavlja jedro iz 13. stoletja z zgodnjegotskim obrambnim stolpom in stanovanjskim traktom. Zunanji zidovi so izjemno debeli. Prvo notranje dvorišče, obodna utrdbena arhitektura, stanovanjski trakti in arkadni hodniki so bili večkrat prezidani. Temeljito so jih predelali v prvi polovici 17. stoletja. Okoli l. 1674 (predelave po požaru l. 1706) je bil pozidan trakt ob zunanjem dvorišču, kjer so uredili baročno kapelo Sv. trojice. Za okras so dodali stolpič z uro. Kvalitetno klesarsko delo je portal osrednjega trakta. Na dvorišču je cisterna izjemnih dimenzij, druga je na robu manjšega dvorišča.

Okras in oprema notranjih prostorov sta delno ohranjena. Med reprezentančnimi prostori v gradu je viteška dvorana. V sosednji sobi je ogleda vredna stropna poslikava. V vežo so izpred vhoda prestavili baročna kipa Herkula in Florijana. Slike iz kapele so l. 1993 ukradli.

Pod gradom so le ostanki nekdanjega vrta. Zaradi pomanjkanja prostora je bil bolj ambiciozno zasnovan vrt ob vznožju griča. Ob centralno postavljenem paviljonu so bili geometrično razvrščeni kvadratni razdelki. Notranji so bili ornamentirani, zunanji verjetno namenjeni gojenju zelenjave in zelišč. Vrt je bil obzidan, vanj so se odpirali štirje okrašeni portali. Grad je z vrtom povezoval dvostranski drevored. Ohranjena so le posamezna drevesa. Baročna kompozicija je izginila. Na praznem prostoru bi bila na podlagi ohranjenih grafičnih predlog in pa analogijah možna rekonstrukcija.

V stavbi imajo občasno, posebej poleti, različne kulturne prireditve. Za obisk gradu Borl lahko kontaktirate TIC Haloze v Cirkulanah. 
Vstopnina za ogled gradu Borl znaša 1 EUR / osebo. Potrebna je predhodna najava obiska.

Možnost je tudi izvesti vodeno degustacijo vina v poročni dvorani. Več informacij klikni na http://www.halo.si/turisticni_programi_detail?id=000004666   


Halo d.o.o. 
Cirkulane 56 
2282 
Cirkulane 
Telefon : 02 795 32 00 
Faks : 02 795 32 03 
E-pošta :  
Spletna stran : www.halo.si 


vodeni
GPS Northing (N) : 46,375 
GPS Easting (E) : 16,0034 
Fotografije
Skrbnik : Halo d.o.o. | 02 795 32 00 | | last modified: 15.02.2012
na zemljevid

Dolane

na zemljevid
GPS N: 46,375
E: 16,0034
Regija: Podravska
Kraj: Dolane

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti