Ocenite ponudbo:

Grad Mirna - Speča lepotica

Naslov:
Cesta na Fužine 7 8233 Mirna
Telefon:
040 629 171
e-mail:
Grad Mirna s svojo bližino, podaljšano v ravnini do naselja Mirna, pomeni nepogrešljiv poudarek zaključni kulisi enega najvrednejših pogledov v Mirnski dolini in ga je občutiti kot dediščino estetskih načel srednjeveških stavbnih projektov, kakršni se drugod po Sloveniji niso ohranili. Dviguje se na grebenu Gorenjske Gore nad sotočjem reke Mirne in potoka Vejar, ob robu istoimenskega kraja na Dolenjskem.

Grad so zaznamovala vsa zgodovinska obdobja od rimskih časov, preko zgodnjega in visokega srednjega veka do konca 19. stoletja, srednjeveški grad pa je najbrž nastal že proti koncu 11. stoletja. V pisnih virih se prvič omenja leta 1165, nato 1180 kot Nideke in 1250 kot castrum Nidech. Njegovi lastniki so se hitro menjavali, leta 1180 pa se v listinah prvič pojavi ime Mirnskih grofov, in sicer ime Majnarda grof Mirnskega. Iz tega časa je verjetno tudi najstarejši del gradu - v romanskem slogu zgrajen palacij. To je bivalni del, ki je stal na sredini griča, obdajalo pa ga je prostorno dvorišče, ki so ga kasneje obzidali. Življenje v njem je bilo skrajno neudobno, stene so bile debele in predvsem pozimi so bili prostori izredno hladni.

Prvi lastnik gradu je bil koroški vojvoda Ulrik, ki ga je leta 1250 predal oglejskim patriarhom, ti pa so vanj namestili svoje fevdnike, Mirnske gospode. Ti so bili v tistem času pomembne politične osebnosti, zlasti so bili povezani z gospodi Šumberškimi in so v takratni Evropi sloveli kot eni najmočnejših iz stranske veje dinastije kneginje svete Heme Breško - Selške. Leta 1365 so grad kupili Celjski grofje, po njihovem izumrtju leta 1456 pa je prešel v habsburško posest, kot deželnoknežji fevd pa so ga uporabljali baroni Auerspergi (Turjaški). Grad je bil razdejan v kmečkih uporih leta 1515, ko je bil lastnik gradu Janez Turjaški. Po njihovem dinastičnem izginotju se politična in gospodarska moč gradu dvigne do evropske veljave samo še v 17. stoletju, ki nekdanjo grajsko srednjeveško utrdbo spremeni v renesančno palačo.

Grad je imel tudi mogočno obrambno obzidje s strelnimi linami in obrambnimi stolpi. Na božični dan leta 1942 so grad požgali partizani, ker so se bali, da bi se v njem naselili okupatorji, žal pa so s tem grajski stavbi in opremi zadali smrtni udarec. Po drugi svetovni vojni pa so z miniranjem precej uničili grajske objekte, da bi pridobili kamenje za zidavo in obnovo hiš. Od leta 1962 za grajske ostaline in njihovo obnovo skrbi dr. Marko Marin, grad pa počasi dobiva nazaj staro podobo. Obnovitvena dela so natančna in sledijo zgodovini.

Ko stopite na dvorišče gradu vas najprej preseneti velika gmota palacija, kot dragulj se vam zazdi renesančni most, ki je na novo pokrit z rdečo opeko, daleč najbolj pa obiskovalca navdušijo arkade. V dveh nadstropjih so prislonjene na obzidje, v temeljih pa se prilagajajo razgibanemu terenu. Na arkade je možno priti iz dveh strani, krožni obhod še ni možen, ker je treba obnoviti tudi kaščo. Pri jugovzhodnem delu obzidja je postavljen improviziran oder, kjer se v poletnem času odvijajo razne kulturne prireditve.
 


TIC Trebnje 
Goliev trg 5 
8210 
Trebnje 
Telefon : 07 348 11 28 
Faks : 07 348 11 31 
E-pošta :  
Spletna stran : www.trebnje.si 


vodeni
GPS Northing (N) : 45,9574 
GPS Easting (E) : 15,0543 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Občina Trebnje | 07 348 11 38 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti