Ocenite ponudbo:

Grad Struga

Naslov:
Gumberk 9, 8222 Otočec pri Krki
Telefon:
031 230 163
e-mail:
Grad stoji na terasi na desnem bregu reke Krke, severovzhodno od naselja Gumberk. Prvotni dvor, omenjen 1449, je v 16. stoletju prezidal v grad Karel pl. Jurič. Juriči so bili lastniki gospostva vse do začetka 19. stoletja, ko postane last vitezov Fichtenau. Po drugi svetovni vojni je bil v lasti Kmetijske zadruge Krka, danes se ob njem razvija konjeniški šport. Enonadstropni stanovanjski trakti oklepajo notranje dvorišče, vzhodni trakt ima z dvema štirioglatima stolpoma le obrambno funkcijo. Grad Struga je lep primer časovno enotno nastalega gradu in predstavlja značilno grajsko arhitekturo 16. stoletja. Zaradi izpostavljene lege ob reki Krki sodi med ambientalno pomembne spomenike na Dolenjskem. Ima tudi kulturno-zgodovinski pomen, saj je poznan tudi po Tavčarjevi povesti Otok in struga.  
Vabljeni v živi muzej grad Struga, kjer boste z gradnico Eleonoro, kovačem Borimirjem, trubadurjem Leonhardom, spletičnami in oprodami stopili v predstavitev renesanse in baroka. Obisk boste preživeli aktivno, poučno in nasmejano. Potem, ko boste odhajali z obiska na Strugi, boste ljubitelji zgodovine, umetnosti in novih znanj s sabo odnesli koš majhnih zanimivih drobcev naše zgodovine in presenečeno spoznanje o njeni lepoti. V živem muzeju – domu gradnikov na Strugi lahko z zaključeno skupino družine, prijateljev, učencev ali poslovnih partnerjev v enem izletu združite topel sprejem, zabavno druženje, igrano interaktivno predstavo, ljubezen do zgodovine, morda preizkus v viteških veščinah ali gostijo z glasbo in plesom, nepozabno zgodovinsko poroko… Obisk pri nas je primeren za vse skupine gostov, od otrok do izletniških in poslovnih skupin ki bi radi videli in začutili, kako je v današnjem času zaživeti zgodovino. Živi muzej malega gradiča Struga je lep primer: - resnične oživitve slovenskega gradu, - partnerstva med lastnikom gradu in zasebnim upravljalcem, - živega muzeja z zgodbami in uprizoritvami zgodovine od srednjega veka do baroka, v katerih se na edinstven način prepletata igra in gostoljubje domačih graščakov.  


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,8421 
GPS Easting (E) : 15,2472 

Gumberk

Kraj: Gumberk
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Zavod za turizem Novo mesto | 07 393 92 63 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti