Ocenite ponudbo:

Grad Strmol na Gorenjskem – mali biser ob vznožju Dvorjanskega hriba

Naslov:
Dvorje 3, Dvorje, 4207 Cerklje na Gorenjskem
Telefon:
04 202 59 00, 041 635 694
e-mail:

Grad Strmol na Gorenjskem je eden najstarejših v celoti ohranjenih pričevalcev preteklih časov na Slovenskem in eden redkih grajskih objektov, ki je do danes ohranil notranjo podobo iz časa pred drugo svetovno vojno.

 

Grad Strmol leži ob vznožju Dvorjanskega hriba, streljaj od Cerkelj na Gorenjskem. Njegovi zametki segajo najverjetneje v drugo polovico 13. stoletja, ko so z njim upravljali vitezi Strmolski. Srednjeveški stolpasti dvor so kasnejši lastniki plemeniti Raini in Rüssensteini v 16. in 17. stoletju predelali in razširili v dvorec, kakršen se nam kaže še danes. Za razkošje notranjih prostorov gorenjske graščine, ki se je v njej ohranilo vse do današnjih dni, sta v obdobju pred drugo svetovno vojno poskrbela premožna in ekstravagantna zakonca Rado in Ksenija Hribar.
Zaradi svoje značilne poznosrednjeveške arhitekture in bogate notranje opreme (pohištvo, slike, steklenina, srebrnina, porcelan, keramika…) je bil grad Strmol leta 2004 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. V letih 2010-2012 je bil grajski objekt s pripadajočimi pristavami strokovno obnovljen, in sicer z večinsko finančno pomočjo EU.
Grad Strmol danes svoja vrata odpira predvsem butičnim dogodkom. Saloni in jedilnice so primerni za izvedbo manjših osebnih, poslovnih in svečanih dogodkov: sestanke, tiskovne konference, kosila in večerje, vodene vinske degustacije, poročne obrede, ponujajo pa tudi možnost namestitve v izbrano opremljenih sobah.
Ponudbo gradu dopolnjujeta manjši konferenčni objekt v nekdanji pristavi s tremi različno velikimi dvoranami in kavarna Strmol s ponudbo dnevno svežih sladic in kulinaričnih spominkov. Vsem obiskovalcem Strmola je na voljo brezplačno asfaltirano parkirišče ob vznožju grajske vzpetine.
S posestvom Strmol na Gorenjskem, vključno z gradom, upravlja JGZ Brdo.

 


Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve RS 
Predoslje 39 
4000 
Kranj 
Spletna stran : www.brdo.si 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 46,2648 
GPS Easting (E) : 14,479 
Opomba popusti :

Cena vodenega ogleda: 8,00 EUR na osebo. Za organizirane skupine dijakov, študentov ali upokojencev nad 10 oseb je cena 5,00 EUR na osebo, za šolske skupine pa 3,00 EUR na osebo.
Vsi vodeni ogledi so možni izključno po predhodnem dogovoru.

ODPIRALNI ČAS KAVARNE STRMOL: vsak dan od 7.00 do 21.00 
Pozdrav_pomladi_20821.JPG

Dvorje

Regija: Gorenjska
Kraj: Dvorje
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : JGZ Brdo Protokolarne storitve Republike Slovenije | | www.brdo.com...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti