Ocenite ponudbo:

Gostilna pri Lojzetu, Zemono

Naslov:
Zemono 8 5271 Vipava
Telefon:
05 368 70 07, 040 777 726
Faks:
05 366 54 40
e-mail:
BOGATA TRADICIJA

Gostilna je prvič omenjena leta 1897. Takrat še furmansko gostilno je vodila gospa Mici, Katjina babica, skupaj z možem Lojzetom.

Mici - Vodenje gostilne je kasneje prevzel njun sin Lojze skupaj z ženo Valerijo, ki se je pred drugo svetovno vojno šolala v samostanski kuharski šoli in je morala za končni izpit pripraviti šest lokalnih jedi.

Valerija - To tradicijo je gospa uspešno prenesla na svojo hčerko Katjo Kavčič. Katja je vipavsko kulinariko negovala in jo že pred dobrim desetletjem povzdignila na raven najboljše gostilne v Sloveniji.

1964 - Vsak, ki je takrat jedel Pri Lojzetu v vasici Dornberk, je ven prišel kot prenovljen, vsaj kar se tiče gastronomije in vin. Vendar je poleg harmoničnih in prefinjenih okusov Vipavske doline Katja jedem dodala nekaj enkratnega – svojo dušo.

 
PESEM OKUSOV

Štafetno palico je v obliki zlate kuhalnice od mame prevzel Tomaž Kavčič. Tomaž je pesnik okusov, tehnologij kuhanja in vrhunskih sestavin. Ob svojem ogromnem znanju pa ne pozabi Vipavske doline, ki je venomer prisotna. In tudi Tomaž (za prijatelje Tomi) jedem doda tisto, kar je podedoval od matere in stare mame, ki je pred desetletji obiskovala samostansko kuharsko šolo - dušo.
Katja - Gostilna Pri Lojzetu sedaj že več kot desetletje domuje na dvorcu Zemono in ponuja edinstveno kulinariko. Naštevanje jedi nima smisla. Pomembno je, da Tomi skrbi za svežino sestavin glede na letni čas in čistost okusov, ki je samoumevna. Tehnike priprave pa variirajo od popolnoma preprostih in tradicionalnih do inovativnih in povsem samosvojih, ki jih je razvil Tomi."

KJE NAS NAJDETE

Restavracija Pri Lojzetu domuje na dvorcu Zemono (tik pred istoimensko vasico), ki se nahaja med Vipavo in Ajdovščino.
Iz ljubljanske smeri
Če potujete po avtocesti Ljubljana - Koper, v Razdrtem zavijete iz avtoceste proti Novi Gorici. Stari cesti sledite vse do Vipave (oziroma zavijete na hitro cesto, ki pa jo takoj zapustite pri odcepu Vipava) ter nadaljujete pot proti Ajdovščini. Po približno dveh kilometrih zavijete na desno po poti, ki se vzpenja na grič Zemono.
Iz italijanske smeri
Avtocesto Benetke - Trst zapustite pri odcepu Villese. Vožnjo nadaljujete po hitri cesti skozi bivši mejni prehod Vrtojba - San Andrea vse do Vipave, kjer avtocesto zapustite ter takoj po izhodu zavijete proti Vipavi in Ajdovščini. Po približno dveh kilometrih zavijete na desno po poti, ki se vzpenja na grič Zemono.

VINSKA KARTA
Vinska karta temelji na lokalnih vinih. Pokrivamo vsa vinorodna področja Slovenije, osredotočamo pa se na vina iz Vipavske doline, Goriških Brd in Krasa.
Seveda pa ponujamo tudi širši izbor s poudarkom na penečih vinih: cava, spumante, franciacorta, šampanjec …

POROKE
Naš cilj je zadovoljiti vas, zato nimamo tipskih oziroma že narejenih poročnih menijev. Želimo vas spoznati in vam prisluhniti ter vam na enem izmed najlepših vrtov ponuditi tisto, s čimer boste najbolj zadovoljni. Vsak dogodek je pripravljen edinstveno, po vaših meri.

CATERING
Radi vas postrežemo tudi izven naše restavracije in po dogovoru pripravimo pogostitev, ki združuje vse prijetne lastnosti naše kuhinje in izbranega ambienta.

SLOW FOOD
"Gostilna Pri Lojzetu je usodno povezana z gibanjem Slow Food.
Avtohtono kulinariko z avtohtonimi sestavinami so pričeli negovati v Dornberku dosti prej, ko je Carlo Petrini leta 1987 v Parizu ustanovil to svetovno gibanje. Tako je bilo decembra 1995 več kot logično, da se je ustanovna večerja slovenskega gibanja Slow Food zgodila pri njih.
Od Slow Fooda sta se Katja in Tomaž veliko naučila in gibanju tudi veliko dala. Današnja kulinarika gostilne Pri Lojzetu morda ni več čisto osnovni Slow Food, vendar izročilom gibanja še vedno sledi. Sezonske sestavine in jedi, odlične in sveže sestavine …" 
Ime lastnika gostilne : Tomaž Kavčič 
Slow food
Delovni čas :
12.00 -22.00. 
Ponedeljek in torek zaprto.
 
GPS Northing (N) : 45,8556 
GPS Easting (E) : 13,9492 

Zemono

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti