Ocenite ponudbo:

Vinjete

Motorna kolesa, osebna in kombinirana vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, morajo biti za vožnjo po vseh slovenskih avtocestah in tistih hitrih cestah, ki jih upravlja in vzdržuje upravljavec cestninskih cest, opremljena z vinjeto.

Dodatne informacije na spletni strani DARS-a (email: cuc@dars.si).

 

Vinjete 2016


Cestninski razred 1
Cena z DDV
Letna vinjeta
55,00 EUR
Polletna vinjeta
30,00 EUR
Tedenska vinjeta
7,50 EUR

Cestninski razred 2a
Letna vinjeta
110,00 EUR
Mesečna vinjeta
30,00 EUR
Tedenska vinjeta
15,00 EUR

Cestninski razred 2b
Letna vinjeta
220,00 EUR
Mesečna vinjeta
60,00 EUR
Tedenska vinjeta
30,00 EUR


- Seznam izmerjenih vozil (pojasnila v zvezi z razvrstitvijo vozil v cestninska razreda 2A in 2B)


Veljavnost vinjet


Letna vinjeta za tekoče leto velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta (skupaj 14 mesecev).

Polletna vinjeta velja šest mesecev od dneva njenega nakupa, oziroma do preteka zadnjega dneva v šestem mesecu, če v šestem mesecu takšnega dneva ni.

Mesečna vinjeta velja od trenutka nakupa vinjete do preteka dneva, ki ima isto številko en mesec po dnevu njenega nakupa, oziroma do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni.

Tedenska vinjeta velja sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete.

Prodajna mesta


Vinjete so v prodaji na bencinskih servisih doma in v sosednjih državah ter na izpostavah nacionalnega in tujih avtomobilskih klubov, na poštnih uradih v Sloveniji in nekaterih kioskih. Za več informacij je na voljo seznam prodajnih mest.


Kazen


Za vožnjo po avtocesti brez veljavne nalepke – vinjete oziroma brez plačila cestnine, je predvidena globa v znesku od 300 do 800 EUR.

Izjema


Za vožnjo po avtocesti iz smeri Avstrije do priključka Hrušica proti notranjosti Slovenije in v obratni smeri uporaba vinjete ni obvezna. Plačana cestnina za predor Karavanke velja med prvima avtocestnima priključkoma na obeh straneh državne meje (v Sloveniji priključek Hrušica, v Avstriji priključek Podrožca - Rosenbach).

Avtobusi, avtodomi, tovornjaki...


Za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3, 5 tone, je na voljo več načinov plačevanja cestnine.

- Sprotno plačevanje: Ob vsakokratnem prehodu cestninske postaje s plačilnimi karticami ali gotovino.

- Predplačniško in odloženo plačevanje: Namenjeno je uporabnikom elektronskih medijev - DARS kartice, DARS kartice Transporter in ABC tablice.

Dodatne informacije


Preverite v katerih primerih ste upravičeni do nadomestne vinjete oz. povrnitve stroškov nakupa.

Dodatne informacije na spletni strani Darsa.


30. julija 2016 bo oviran promet na območju Gorenjske in Ljubljane

V soboto, 30. julija 2016, bo zaradi slovesnosti pri Ruski kapelici na območju Gorenjske in Ljubljane oviran promet. Zato svetujemo, da na območju Gorenjske in Ljubljane 30. julija ne načrtujete potovanj oz. se pravočasno pripravite in prilagodite svojo udeležbo v prometu.

Letos mineva 100 let od tragičnih dogodkov pod Vršičem, kjer je v spomin nanje postavljena Ruska kapelica. Zaradi udeležbe visokih gostov na spominski slovesnosti se pripravljajo ukrepi po najvišji stopnji varovanja.


Obisk bo potekal na območju Gorenjske in Ljubljane, zato bo promet 30. julija na tem območju oviran. Pričakujemo, da bodo ceste na relacijah potovanja varovane osebe daljši ali krajši čas tudi zaprte. Lokalni promet bo sicer možen na vzporednih oz. obvoznih cestah, ki pa bodo prometno zelo obremenjene. Na omenjenem območju se predvideva tudi prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg, zato bo izdana posebna Uredba o omejitvi prometa na cestah v RS. Voznikom, ki prihajajo iz zahodne in severne Evrope, svetujemo, da za pot proti Hrvaški uporabijo pot preko Italije, v obratni smeri pa pot preko Italije ali preko Ljubljane in Maribora v smeri proti Gradcu (Graz). Svetujemo, da na ta dan v načrt potovanja ne vključijo slovensko-avstrijskega predora Karavanke na avtocesti A2, saj bo 30. julija čez dan večkrat zaprt v obeh smereh.


Uporabnikom avtoceste A10 iz smeri Salzburga priporočamo, da se na razcepu pri Beljaku (Villach) usmerijo proti Italiji (A23, Trbiž/Tarvisio-Udine-Palmanova) in naprej proti Sloveniji (priporočamo avtocesto A34, Villesse-Gorizia in nato v Sloveniji H4 Vrtojba-Razdrto).

Vozniki naj bodo pozorni na oznake na spremenljivi signalizaciji že pred Salzburgom.

Za tiste, ki se nameravajo vračati proti severu, svetujemo navedeno italijansko smer ali uporabo primorske avtoceste A1 preko Ljubljane (A2/A1) in naprej po A1 proti Mariboru in Gradcu. Iz smeri Dalmacije (A3) svetujemo uporabo obvoza preko hrvaške avtoceste A4, madžarske M7 in slovenske A5 do Maribora in naprej proti Avstriji. Druga možnost je uporaba dolenjske avtoceste A2 (Obrežje-Ljubljana), iz Ljubljane pa je potem možna pot proti Postojni po primorski avtocesti A1 in preko Italije proti Avstriji ali smer po vzhodni obvoznici Ljubljane (A1) proti Mariboru in Gradcu.


Zaradi cestnih zapor in povečanega prometa bo oviran tudi dostop do Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, zato potnikom in obiskovalcem svetujemo, da se na letališče ta dan odpravijo prej kot običajno.


O podrobnejših informacijah bomo domačo in tujo javnost sproti obveščali.

O zaporah cest bo obveščal tudi Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC): www.promet.si . 
Avtocestni odseki z obvezno uporabo vinjet

Slovenija

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : STO |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti