Ocenite ponudbo:

Vode v Sloveniji

Tiskanje Dodaj v turistični vodič


Slovenski Zakon o vodah (Uradni list RS, št. 67/02, 110/02, 57/08 ) deli vode na:

1. površinske vode - tekoče in stoječe  (npr. reke, potoki, jezera, močvirja, somornice, morje,) in
2. podzemne vode, ki vključujejo tudi termalne in mineralne vode.
 
Te so del dveh vodnih območij (vodno območje Donave ali vodno območje Jadranskega morja) ter del enega od porečij oziroma povodij Slovenije: porečja Save, Drave, Mure, povodij Soče ali povodij Jadranskih rek.


Tipe voda v Sloveniji si lahko ogledate v Atlasu okolja.


Kako je turizem v vodi?


Pod tem, prav gotovo nekoliko dvoumnim in provokativnim naslovom, vas želimo opozoriti na številne možnosti in oblike turističnega delovanja, programov in produktov, ki so povezani z vodo. Svetujemo vam, da se ne ustavite le na rečnem ali jezerskem bregu. V vaših okoljih žuborijo številni potoki, izvirajo naravni studenci, mineralne vode, regljajo žabe v mlakah in se ljubijo ptice v rečnih zatokih ter meandrih … Ali smo že pomislili, da bi lahko sooblikovali tudi z njimi naš turistični vdih in izdih. Seveda mora biti vedno le »zelen«, torej skladen s trajnostnimi in sonaravnimi prizadevanji. Kaj pa slapovi, brzice, pa znameniti kraški kali? Močvirja niso samo za komunalne odpadke in čimprejšnja zasutja. Se zavedate, da imate v lokalnem okolju še vrsto vodnjakov. Ob mnogih med njimi so se spletle skozi stoletja pripovedi, zgodbe, za nekatere posamezniki še vedno mislijo, da jih varujejo bajna bitja … Torej ni ves turistični razvoj povezan le z golfskim igriščem, betonskim hotelom ali kmetijo, ki sprejme pet avtobusov! Voda je že tu, z nami in za nas. Poskrbimo, da tudi z vodo in vodnimi viri sooblikujemo domačo in mednarodno razpoznavnost zelene Slovenije! Če ne bomo mi poskrbeli za vodo, bo ona poskrbela za nas in, če se turizem znajde v vodi, mu tudi plavalne sposobnosti ne bodo koristile … Zato sodelujte na natečaju Evropske Unije EDEN – Evropska destinacija odličnosti, »Turizem in vode«!

Dr. Janez Bogataj, član strokovne komisije EDEN 
Skrbnik : SPIRIT Slovenija - Raziskave in Razvoj | | last modified: 15.02.2011
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti