Certifikat družini prijazno podjetje

19.4.2016

Slovenska turistična organizacija je decembra 2010 pridobila osnovni certifikat "Družini prijazno podjetje" (DPP), s čimer smo nadgradili našo družbeno odgovorno poslovanje. S ponovno vzpostavitvijo nove samostojne organizacije za področje turizma smo v 2015, po vmesni prekinitvi, ponovno pristopili k postopku pridobivanja polnega certifikata DPP.

Podlaga za implementacijo certifikata DPP je sistem »European Family Audit«, ki ga je razvila nemška organizacija Berufundfamilie in ga trenutno uporabljamo v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem in v Italiji. Gre za svetovalno-revizorski postopek, ki ima funkcijo ocenjevanja ter svetovanja delodajalcem, katera orodja uporabljati za boljše upravljanje s človeškimi viri s poudarkom na usklajevanju poklicnega in družinskega življenja zaposlenih. Osnovne značilnosti sistema certificiranja DPP so ne le ovrednotiti trenutno situacijo, temveč gre za izboljšanje le te, predvsem pa gre za sistem, ki je dolgoročno naravnan.

Na Slovenski turistični organizaciji smo v notranjem postopku določil petnajst ukrepov s ciljem izboljšanja upravljanja delovnih procesov ter kakovosti delovnega okolja za boljše usklajevanje poklicnega in družinskega življenja zaposlenih. Ti ukrepi so s področja delovnega časa, organizacije dela, delovnega mesta, politike informiranja in komuniciranja, veščin vodstva, storitev za družine in nagrajevanja dosežkov. Posebna projektna skupina skrbi za izvajanje sprejetih ukrepov s ciljem, da v 2017 pridobimo polni certifikat DPP.

Želimo si, da bi družini prijazna politika v organizaciji pripomogla k zvečanju motivacije zaposlenih, večji pripadnosti organizaciji in večji produktivnosti. Od leta 2007 pa do danes se je v postopek certificiranja vključilo preko 240 slovenskih podjetij in organizacij, ki zaposlujejo okoli 80.000 zaposlenih in ponosni smo, da smo del te skupine. Uspešna kariera in družina nista nezdružljivi in se ne izključujeta temveč se sinergijsko dopolnjujeta.

Slovenska turistična organizacija želi v skladu s svojo trajnostno usmeritvijo na vseh področjih delovati odgovorno. Trajnostni razvoj turizma predstavlja okoljsko, podnebno, ekonomsko pa tudi družbeno odgovornost. Začenjamo pri sebi in delujemo odgovorno do zaposlenih.

 


 

Slovenska turistična organizacija je, kot krovna nacionalna organizacija za načrtovanje in izvajanje promocije države kot turistične destinacije, med prvimi prejemniki certifikata Družini prijazno podjetje, ne samo med institucijami javne uprave, temveč tudi med organizacijami turističnega gospodarstva, s čimer je dokazala, da ob skrbi za zeleni in trajnostni razvoj slovenskega turizma, zna in zmore prisluhniti tudi želji zaposlenih po lažjem usklajevanju poklicnih in družinskih obveznosti. Zavedamo se, da so slednje, zaradi dinamike dela v turizmu večkrat zapostavljene, zato smo v letu 2010 sprejeli 16 družini prijaznih ukrepov.

Sprejeti ukrepi posegajo na področje delovnega časa, organizacije dela, politike informiranja in komuniciranja, veščin vodstva, razvoja kadrov ter storitev za družino.

Mag. Maja Pak, direktorica STO »Začrtanih aktivnosti smo se lotili s polno odgovornostjo, saj družini prijazen pristop, za zaposlene pomeni povečanje motivacije za delo, večjo pripadnost organizaciji, večjo storilnost, večje zadovoljstvo z delom ter ublažitev stresa.«

S pridobitvijo certifikata Družini prijazno podjetje bi želeli spodbuditi še več turističnih podjetij, združenj in organizacij, da si zagotovijo konkurenčno prednost z družbeno odgovornim principom upravljanja, kamor zagotovo spada tudi uvajanje družini prijazne politike. Prepričani smo, da lahko z večjim zadovoljstvom več kot 40.000 zaposlenih v slovenskem turizmu, zagotovimo še višjo raven kakovosti turističnih storitev in gostoljubnosti do vseh turistov v Sloveniji.

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti