Ocenite ponudbo:

EDEN 2011: Idrija

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč

Po poti živosrebrove dediščine

Več kot pol tisočletja je bil rudnik živega srebra v Idriji pomemben za ves svet. V njem, ob njem in z njim so nastajale posebnosti, ki še danes zbujajo pozornost. V mesto vstopite ob vodnem kanalu Rake. Ob njem je še danes kamšt – veliko leseno vodno kolo, ki je bilo del črpalnega sistema rudnika. Nedaleč stran so ob Jožefovem jašku ohranjene stare rudniške lokomotive, ob vstopu vjašek Frančiška pa je izjemna zbirka rudniških strojev in naprav. Med njimi je tudi Kleyeva črpalka – največji ohranjeni parni stroj v Evropi! Spustite se pod mesto v Antonijev rov, kjer morda srečate jamskega škrata Prekmandlca! Delo v rovih in življenje v njih ter nad njimi boste razumeli po obisku Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg, ki poleg rudarske dediščine predstavlja geološke posebnosti in idrijske čipke. Idrijska rudarska hiša iz 18. stoletja vam ponuja vpogled v življenje rudarjev in njihovih družin. Obiščite še najstarejšo idrijsko cerkev – cerkev sv. Trojice, ki stoji na mestu, kjer naj bi po ljudskem izročilu prvič odkrili kaplje živega srebra!

Kjer se čipke prepletajo z živim srebrom

Če ne veste, kaj so kleklji, boste to po obisku Idrije zagotovo vedeli! Tega, kar z njihovo pomočjo iz niti ustvarijo spretni prsti, ne boste nikoli pozabili! Idrijske čipke so po vzorcih in drugih značilnostih prav posebna vrsta ročno izdelanih klekljanih mojstrovin. Z njimi so idrijske žene in dekleta nekoč bogatile skromne družinske proračune. Že v 19. stoletju so te čipke potovale tudi daleč čez Atlantik, v Idriji pa je bila ustanovljena še zdaj delujoča čipkarska šola. Vsako leto se mesto svoji posebnosti pokloni na festivalu Idrijske čipke. Poleg tradicionalnih srečanj, izobraževanj, prikazov dela – in zabave! – se tu dogajajo tudi pravi modni spektakli novih čipkarskih stvaritev. Odprite oči za nežne posebnosti. Vzemite jih s seboj za spomin!

Skrivnostni svet divjih voda

Življenje Idrije je neločljivo povezano z naravo in še posebej z vodami. Obiščite Krajinski park Zgornja Idrijca, kjer boste med botaničnimi posebnostmi in ob žuborečih potokih ter rekah srečali raznolike pomnike preteklosti. Očarale vas bodo visoke rečne pregrade za plavljenje lesa po rekah – klavže, imenovane tudi »idrijske piramide«. Skrivnostnost divje narave boste občutili ob Divjem jezeru, največjem kraškem izviru v Sloveniji, ki v svojih še ne povsem raziskanih globinah skriva Človeško ribico. Po poti idrijskih naravoslovcev boste prišli do Scopolijevega spominskega vrta z naravnimi zakladi, ki so jih na Idrijskem odkrivali številni evropsko pomembni naravoslovci in botaniki. Idrija je tudi pravo mesto za raziskovanje kamnin in ostalih geoloških posebnosti. Obiščite Geopark Idrija!

Kulinarična presenečenja

Če niste okusili idrijskih žlikrofov, potem niste spoznali Idrije v celoti! Ti žlikrofi so prva slovenska dobrota z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Jed, pripravljena iz testa in krompirjevega nadeva, tradicionalno sodi k bakalci – omaki iz ovčjega mesa in zelenjave. Z malo sreče boste lahko okusili tudi zeljševko, ocvirkovco, smukavc in štruklje ter druge specialitete iz časov nekdanje skromnosti. Če hočete zares okusiti rudarsko preteklost, povprašajte še po starodavni domači pijači – pelinovem gerušu.

Aktivno v naravi

Počitek je najlepši sredi neokrnjene narave. A če so samo ogledi in nova spoznanja za vas premalo, naj Idrijo in njeno okolico aktivno doživi tudi vaše telo! Vse leto lahko izbirate med številnimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Pozimi odkrivajte možnosti za smučanje, sankanje ali tek na smučeh, poleti pa se odpravite na ribolov, lov ali jahanje. Lahko se tudi osvežite v naravnem kopališču v Beli. V mestu vas vse leto, še posebej pa poleti, čakajo tudi drugačna doživetja: poleg festivala čipk se vrstijo grajski večeri ter različne etnološke, športne in druge prireditve.
 
Razgledi po stoletjih preteklosti
na zemljevid

Zadnje publikacije

Športna destinacija - Slovenija

 
Ogled

Pohodništvo v Sloveniji

 
Ogled

Publikacije

EDEN SLOVENIA - InYourPocket

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : STO |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti