Ocenite ponudbo:

EDEN 2008: Dolina Soče

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč

Doživite drugačne zgodbe.

Soča, ena najbolje ohranjenih alpskih rek, s svojimi smaragdnimi odsevi že stoletja piše samosvoje zgodbe: pravljico o Zlatorogu in legende o čudežni roži na najvišji gori Slovenije, zgodbe o pastirjih na gorskih planinah, pripovedke o izjemnem naravnem bogastvu, rodbinske sage trdoživih in gostoljubnih ljudi. Tu so ohranjeni spomini na pretresljivost vojne, ki je po svoje zaznamovala rajsko naravo. Pod alpskimi vrhovi, streljaj od znamenitega Triglavskega narodnega parka z Alpskim botaničnim vrtom, se prepletajo posebnosti kulturne dediščine umaknjene doline in razkošje zaščitenih naravnih vrednot.

Dolina Soče je evropsko pomembno stičišče narave in kulture. Njena nesnovna dediščina pripada človeštvu: pripada vam! Doživite jo po svoje: na Poti miru z vodnikom, ob katerem se boste počutili kot v spremstvu vojaka iz prve svetovne vojne, na srečanju z mojstri, ki rečne kamne in pesek spreminjajo v nepozabne podobe, na turističnih in ekoloških kmetijah, ki razvajajo čute z naravnimi okusi in doživetji, na adrenalinskem spustu po divjih brzicah, na jadralskem poletu z gorskega zaletišča, na pokušini sirarskih posebnosti, na poti po pastirskih stezah, kjer se bodo oči napolnile s podobami, kakršnih drugje ni.

Obiščite prvo evropsko destinacijo odličnosti v Sloveniji, ki s povezovanjem preteklosti in prihodnosti, naravne in nesnovne dediščine vsak dan živi v skladu z načeli trajnostnega razvoja. Napolnila vas bo z občutjem miru in zaznamovala z mirovnim sporočilom.

Občutite preteklost.

Dolina, ki je danes polna igrive svetlobe in zvokov narave, nosi v sebi nešteto spominov burne preteklosti. Kdor prisluhne zgodbam iz I. svetovne vojne, občuti v ušesih grmenje vojne vihre, v srcu zavezo miru. Če se v dolini Soče znajdete ob pravem času, lahko doživite prav posebne Zgodbe Soče: prireditev, ki v dveh dneh poveže spomine preteklosti, dobrote tradicije in zaveze za prihodnost. V mogočni trdnjavi Kluže si lahko nadanete vojaško obleko in postanete stražar Trdnjave. S svojimi pogledi na vojno in z vojaškim čajem vas v smeh spravijo vojaki z različnih strani frontne črte. Tu lahko občudujete mojstre čisto posebnih domačih obrti in uživate v ponudbi lokalnih dobrot. Zgodbe Soče doživeto prepletejo vojno, kulturno, etnološko in naravno dediščino doline, ki preseneča na vsakem koraku: z muzeji na prostem, z mulatjerami – potmi, ki so po gorskih pobočjih nekoč vodile do položajev na fronti, z ostalinami, ki jih povezuje Pot miru. V Kobaridu vas v enem najboljših evropskih muzejev čakajo na poseben način predstavljene zgodbe vojakov in civilnega prebivalstva. Na Sv. Antonu je kostnica italijanskih vojakov, pri Tolminu nemška kostnica, v Klužah srednjeveška trdnjava s predorom… Povsod vas spremlja tudi kulturna dediščina doline, ki jo ohranjajo domačini z lastnim načinom življenja.

Okusite dolino Soče!

Pravi okus doline pa se skriva v njeni gastronomiji! Ovce in krave, ki se pasejo po planinah nad dolino, dajejo mleko za značilen bovški in tolminski sir.
V dolini, ki povezuje najvišje gore Slovenije z Jadranskim morjem, je življenje drugačno. Tu se ljudje zanesejo na lastne moči in na lastno ustvarjalnost. Zgodbe Soče presenetijo s samosvojimi izdelki iz volne in voska, z umetnostjo iz kamnov in peska, z ritmi folklornih plesov, z zvenom ljudskega petja. Soške postrvi, avtohtone ribe iz Soče, vabijo ribiče k reki, iskalce užitka v lokalne restavracije. Krompir nima nikjer drugje takšnega okusa, kot ga imajo tukajšnje čompe. Bovški krafi in kobariški štruklji posladkajo spomine na doživetja iz soške doline.


Doživite jih aktivno!

Doživite nepozaben spust s kajakom ali raftom, soteskanje po skrivnostnih pritokih in druga adrenalinska doživetja.
Dolina Soče je s svojimi naravnimi razkošji že dolgo med najbolj priljubljenimi cilji iskalcev aktivnih doživetij v Evropi. V dolini mogočnih slapov in igrivih slapičev, tolmunov in sotesk lahko z izkušenim vodnikom doživite nepozaben spust s kajakom ali raftom, soteskanje po skrivnostnih pritokih in druga adrenalinska doživetja. Naravne posebnosti doline si lahko ogledate iz zraka z jadralnim padalom ali letalom. Poseben stik z naravo omogočata jamarstvo in zmajarstvo. Raziskovanje urejenih pohodniških, planinskih in kolesarskih poti vas vsakič znova pripelje do presenetljivih krajev in ljudi. Pozimi lahko z najvišje ležečega slovenskega visokogorskega smučišča na Kaninu občudujete razgled prav do morja!


www.dolina-soce.si 
Dolina Soče

Slovenija

na zemljevid

Zadnje publikacije

Športna destinacija - Slovenija

 
Ogled

Pohodništvo v Sloveniji

 
Ogled

Publikacije

EDEN SLOVENIA - InYourPocket

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : STO |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti