Ocenite ponudbo:

Komenda, Cerkev Sv. Petra

Naslov:
Komenda
Nad vasjo Komenda stoji kompleks z gradom, baročno cerkvijo, župniščem, pokopališčem in večjim hlevom. Komenda je bila rimska postojanka in kasneje slovanska naselbina. Niže ob cesti je še beneficiatna hiša, v kateri je Glavarjeva knjižnica. Imenuje se po lastniku in ustanovitelju, duhovniku, gospodarstveniku in mecenu Petru Pavlu Glavarju (Ljubljana, 2. maj 1721 - Lanšprež, Mirna, 24. januar 1784), ki je življenje cerkvenega središča v Komendi zaznamoval najbolj v njegovi zgodovini. Taborsko obzidje so podrli l. 1877.

Starejša cerkev sv. Petra je na istem mestu zagotovo stala l. 1147. Od l. 1223 do l. 1800 so kompleks vodili malteški vitezi, Ivanovci. Staro cerkev so v 16. stoletju razširili. L. 1726 so večino starih zidov podrli in do l. 1729 po načrtih Gregorja Mačka postavili baročno svetišče. Banjasto obokana ladja s stranskima kapelama se nadaljuje v tristrano zaključen prezbiterij, vzvalovan venčni zidec pa iz ladje v oltarni prostor. Med opremo izstopajo oltarne baročne slike Nicola Bambinija (1721). Glavni oltar je l. 1758 oblikoval rezbar Janez Gabrič po načrtih slikarja Frančiška Jelovška. Ostanke njegovih fresk so našli pri zadnji prenovi zvonika. Isti slikar je izrisal koncept prižnice, ki jo je izdelal rezbar Jakob Löhr.

Komendska cerkev je celostna baročna arhitektura. Znotraj kompleksa stojijo starejši elementi, vzidan rimski nagrobnik z delfinom in gotski svetilnik na robu pokopališča. Med obema vojnama je vso zunanjost, to je trg med cerkvijo in župniščem s spomenikom padlim med prvo svetovno vojno, uredil J. Plečnik. Postavil je znamenje, pokrito s starim zvonom, z napisom Molimo za zdravo pamet.

Cerkev so po potresu l. 1895 preobokali ter popravili in prezbiterij povečali. Na novo so postavili oltar. Znova so ga popravljali v letih 1983-1984. Pred svojo smrtjo je Plečnik zasnoval nov tabernakelj. Njegovo delo je nadaljeval Janez Valentinčič s Krstno kapelo (1959). Na njenem mestu so uredili vhod v kasneje zasnovano kapelo malteških vitezov na severni strani cerkve (arhitekt Hribernik).

 


Brezplačno
GPS Northing (N) : 46,2087 
GPS Easting (E) : 14,5391 

Komenda

Kraj: Komenda
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : STO |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti