Ocenite ponudbo:

Cerkev in samostan sv. Ane

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naslov: Destradijev trg 10A in 11 6000 Koper
Cerkev in samostan sv. Ane stojita na skrajnem vzhodnem robu koprskega mestnega jedra, sama stavba samostana se je opirala neposredno na mestni obzidni plašč. Samostan je pripadal eni izmed treh vej frančiškanskega redu, ki so delovale v kopru, in sicer patrom Observantom. Ti so se v Koper naselili leta 1460 in prevzeli cerkev, ki je bila predhodno posvečena sv. Mariji angelski.

Cerkev je bila preimenovana v začetku 16. stoletja, sedanjo podopo pa je dobila po predelavah v 17. stoletju. Sama enoladijska cerkvena stavba je precej enostavna, danes izkazuje odprto ostrešje, osrednja ladja je razširjena s pravokotnim prezbiterijem in s pomožno obokano kapelo na severni strani. Cerkev več baročnih marmornih oltarjev, poleg glavnega ima cerkev še enega stranskega in dva dodatna ob prezbiteriju. Pomembnejša od same arhitekture je oprema cerkve. Do druge svetovne vojne je bil to eden najbogatejših sakralnih ambientov daleč naokoli, ki je hranil slikarsko zbirko znanih slikarjev kot so Benedetto Carpaccio, Girolamo Santacroce, Alvise Vivarini, Jacopo Palma il Giovane mlajši idr. Največje umetniško delo narejeno za to cerkev je bil veliki oltarni poliptih beneškega renesančnega slikarja Cime di Conegliana. Večina teh del je bilo med drugo svetovno vojno odnešenih s strani italijanskih oblasti, ter se danes nahajajo na različnih lokacijah v Italiji. Danes lahko v cerkvi občudujemo dragocene poznogotske korne klopi iz konca 15. stoletja in baročne orgle.

Samostan je bil zgrajen v začetku 16. stoletja, sestavlja pa ga štiritraktno poslopje, ki se razmešča okoli obokanega križnega hodnika, sredi dvorišča pa se nahaja vodnik. Številna umetniška dela so se nekoč nahajala tudi v samostanski stavbi, poleg tega pa je samostan premogel tudi bogato knjižnico. Po drugi svetovni vojni je bil opuščen samostan spremenjen v zapore, čemur je služil skoraj 50 let. Po selitvi zaporov so stavbo in cerkev ponovno prevzeli frančiškani, v kateri danes živi mala redovna družina. 


GPS Northing (N) : 45,549 
GPS Easting (E) : 13,7356 
Skrbnik : Turistično informacijski center Koper | 05 664 64 03 | | last modified: 28.08.2014
na zemljevid
GPS N: 45,549
E: 13,7356

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti