Ocenite ponudbo:

Slovenj Gradec, Cerkev Sv. Duha

Naslov:
Slovenj Gradec
Špitalska cerkev Sv. duha stoji tik ob župnijski cerkvi sv. Elizabete, v središču starega mestnega jedra Slovenj Gradca. Postavili so jo do l. 1428 kot špitalsko kapelo, povezano z mestno ubožnico. Stavba je enoladijska, zaključena s skrilno dvokapno streho in z vitkim strešnim stolpičem. Pred koncem 15. stoletja so z mestne strani naredili vhod v cerkev (ladjo so predelovali v letih 1490-1495). V ta namen so na zahodni steni postavili portal z letnico 1494. Prezbiterij so predelali že l. 1447.

Notranjost je v ladji mrežasto in rebrasto obokana in ima dolg kor, ki zavzema dve zvezdasti poli oboka in petosminski zaključek. Slavolok med prezbiterijem in ladjo je močno profiliran. Sredi 15. stoletja je severno steno prezbiterija s Kristusovim ciklusom, razdeljenim v značilne kvadrataste prizore, obrobljene z borduro, v celoti poslikal bavarski freskant Andrej iz Ottinga. Motivika, razporedi in robne dekoracije so prevzeti s stenskih preprog ali postnih prtov. Ob robu slavoločne stene je dodan portret donatorjev in ustrezen napis.

 

Na zunanji slavoločni steni je bil okoli l. 1500 naslikan prizor s Kristusom Sodnikom in dodatki, ki sodijo k zadnji sodbi. Slika v Florijanovem oltarju je delo Mihaela Skobla (1633), glavni oltar je oblikoval Jakob Jurij Mersi v drugi polovici 18. stoletja. Podobo Binkošti je l. 1777 naslikal Janez Andrej Strauss. V severnem stranskem oltarju stoji v gornji niši gotska skulptura Sv. trojice.

 

Pred cerkvijo so l. 1994 postavili spomenik pisatelju in duhovniku Francu Ksaverju Mešku (kipar Rade Nikolić). Ključ cerkve hranijo v bližnjem župnišču, kjer je postavljena zanimiva zbirka župnika Sokliča.

 


Turistično informacijski center Slovenj Gradec 
Glavni trg 24 
2380 
Slovenj Gradec 
Telefon : 02 881 21 16 
Telefon 2 : 051 320 978 
Faks : 02 881 21 17 
E-pošta :  
Spletna stran : www.slovenjgradec.si 


vodeni
individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,5082 
GPS Easting (E) : 15,0796 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : RRA Koroška d.o.o. | 02 881 21 16 | | www.slovenjgradec.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti