Koledar prireditev

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Izberite regijo
Od:
Do:
Tip dogodka:Datum:Lokacija:Dodaj v turistični vodič
Kulturne prireditve: PRETEKLOST NOVEGA MESTA IN NJEGOVA PREMIČNA DEDIŠČINA, Odsevi prazgodovine v bronu - Situlska umetnost Novega mesta (razstava)
Rrazstava, prikazuje zgodovino mesta v času 1848 – 1918, v razgibanem obdobju evropske zgodovine, ki je svoje dogajanje imelo tudi v Novem mestu s posameznimi elementi, ki so takrat zaznamovali tudi slovensko zgodovino. Odpirlani čas: pon.-pet.: 9.00-18.00; sob.+ ned.: 9.00-13.00 in14.00-17.00.
več
od 25. november do 31. december (2011-2014)MARIBOR  
Kulturne prireditve: PRETEKLOST NOVEGA MESTA IN NJEGOVA PREMIČNA DEDIŠČINA, Dolenjska in njeni ljudje, stalna etnološka razstava (razstava)
Razstava Dolenjska in njeni ljudje je prikazala območje osrednje Dolenjske, ki je bila v preteklosti izrazito agrarna pokrajina. Dve tretjini njenega prebivalstva sta se s kmetijstvom in dejavnostmi povezanimi z njim preživljali še vse do 60. let 20. stoletja. Na razstavi osnovno zgodbo o življenju in delu kmečkega prebivalstva in obrtnikov v 19. ter v prvi polovici 20. stoletja pripovedujejo s predmeti, dokumentarno fotografijo, slikovnim gradivom ter kratkimi besedili v slovenskem in angleškem jeziku.  Odpiralni čas: tor.-sob.: 9.00-17.00; ned.: 9.00-13.00
več
od 30. november do 31. december (2012-2014)MARIBOR  
Kulturne prireditve: Prekomorci: Slovenci v prekomorskih vojaških enotah med 2. svetovno vojno
Slovenci v italijanski vojski, italijanskih posebnih bataljonih, nemški vojski in interniranci, raztreseni med Afriko in Sovjetsko zvezo so se pred 70 leti v želji po vrnitvi domov in osvoboditvi Primorske združili v prekomorskih enotah NOVJ ter sodelovali v pomembnejših vojaških dejanjih ob koncu 2. svetovne vojne. Razstava temelji na fotografijah, pričevanjih poslednjih prekomorcev in zvočnih filmih. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo odprta na poletno muzejsko noč, v soboto, 15. junija 2013 in bo na ogled eno leto.
več
od 15. do 1. junij (2013-2014)LJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja
Razstava predstavlja vrata kot predmet zgodovinske dediščine, ki odpira vpogled v življenje prebivalcev različnih predelov Slovenije. Vrata pripovedujejo zgodbe o ljudeh, ki so jih izdelali, ter o tistih, ki so z njimi živeli. Na ogled so najrazličnejša vrata in drugi eksponati, od najstarejših znanih vrat, ključev in ključavnic, ohranjenih v muzejskih in zasebnih zbirkah, vse do najsodobnejših primerkov. Vrata pripovedujejo zgodbe o življenju v različnih predelih Slovenije, o vzponih in padcih družin, o razvoju domov, o pojmovanju zasebnosti, o odprtosti in zaprtosti, o vsakdanjem življenju in praznovanjih. Razstava razkriva tudi številne vidike vrat kot simboličnih prostorov prehajanja. Podoben simbolni pomen kot vrata imajo ključi in prag. Moč simbolike vrat je zajeta v verovanjih, šegah in navadah, pregovorih in rekih idr. Razstavo dopolnjujejo pesmi, prozna besedila, dela slikarjev in kiparjev, ki so jih navdihnila vrata.
več
od 11. oktober do 1. november (2013-2014)LJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Živela evolucija - razstava
Na interaktivni razstavi spoznate kako je evolucija oblikovala neizmerno raznolikost življenja na Zemlji v več kot treh in pol milijardah let. Nazorni računalniški animaciji prikazujeta kako se je razvijal modri planet in življenje na njem. Ob modelu dinozavra v naravni velikosti, originalnih fosilih in modelu ladjice Beagla se lahko vživite v svet Charlesa Darwina.
več
od 25. november do 15. september (2013-2015)LJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Gabrijel Stupica: Retrospektiva
Leta 2013 je minilo sto let od rojstva enega največjih slovenskih slikarjev 20. stoletja, Gabrijela Stupice. Ob tej priložnosti je v Moderni galeriji na ogled obsežna retrospektivna razstava njegovega opusa. Razstava je zastavljena kronološko, kot sistematična in pregledna predstavitev delovanja enega najpomembnejših ustvarjalcev slovenskega likovnega modernizma. Na ogled je približno 300 del (123 slik in 170 risb, gvašev, temper in akvarelov na papirju) iz vseh njegovih ustvarjalnih obdobij.
več
od 18. december do 15. maj (2013-2014)LJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Plesni večeri na Ljubljanskem gradu
Sobotni plesni večeri v edinstvenem zgodovinskem ambientu Ljubljanskega gradu enkrat na mesec z izjemo julija in avgusta. Vrhunec dogajanja se zgodi junija, s Plesom pod zvezdami na grajskem dvorišču. Plesni dogodki niso posvečeni le eni vrsti plesa, ampak so tematsko raznovrstni in namenjeni širokemu krogu ljubiteljev plesa. Plesati je mogoče na ritme latinskoameriških in standardnih plesov, popularne salse, bachate, mamba, argentinskega tanga, disco hustla, square rumbe, west coast swinga …
več
od 18. januar do 20. decemberLJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Tržni dan
Občina Kanal ob Soči vabi na Tržni dan, ki bo 25.1.2014 med 8.00 in 12.00 uro na Tržnici v Kanalu.Vabljeni!
več
od 25. januar do 25. novemberKANAL OB SOČI  
Kulturne prireditve: Nostalgija - razstava fotografij na prostem
Na priljubljenem razstavišču na prostem v Parku Tivoli je na ogled sto doslej še nikoli objavljenih fotografij, ki jih je na snemanju filmske mojstrovine Andreja Tarkovskega, Nostalgija (1983), posnela britanska fotografinja Deborah Beer. Andrej Tarkovski velja za enega najboljših filmskih režiserjev vseh časov. V filmsko zgodovino se je zapisal s samosvojim in neponovljivim slogom, v katerem se prepletata poetičnost in tematika duhovnega iskanja. Fotografije s snemanja njegovega predzadnjega filma Nostalgija prihajajo iz zbirke Gideona Bachmanna, ki jo hrani arhiv Cinemazero Images (Pordenone, Italija). Razstava, ki v Ljubljani doživlja svojo svetovno premiero, je na ogled v okviru projekta Leto kina - leto praznovanja kina in filma, ki obeležuje 90. obletnico odprtja prvega ljubljanskega kina na Kolodvorski ulici (današnji Kinodvor) ter pol stoletja dvorane Slovenske Kinoteke na Miklošičevi ulici v Ljubljani.
več
od 30. januar do 27. aprilLJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Sožitje zvokov 2014
Glasbena šola, Tolmin Pripravlja se ciklus treh koncertov "SOŽITJE ZVOKOV 2014". Na njem se bodo predstavili nekdanji učenci GŠ Tolmin: TONJA LAPANJA BRENČIČ, petje in ANA LEBAN, oboa - 30. januar 2014 LUKA IPAVEC, trobenta in DAMIJAN VALENTINUZZI, trobenta - 25. marec 2014 TINA GREGO, violina in MARJETKA LUZNIK, petje - 9. maj 2014 Vsi koncerti bodo izvedeni v dvorani GŠ Tolmin. Vabimo vas k nakupu skupne karte za vse tri koncerte: odrasli 20€, upokojenci, študentje, dijaki in otroci 5€. Cena karte posameznega koncerta: odrasli 8€, upokojenci, dijaki in študentje 5€, naši učenci imajo ob predložitvi beležke prost vstop. Skupne ali posamezne karte lahko v predprodaji dobite v tajništvu GŠ Tolmin, vsak delavnik med 8. in 14. uro.
več
od 30. januar do 9. majTOLMIN  
Kulturne prireditve: Voden ogled Šivčeve hiše
Brezplačna vodenja po Šivčevi hiši bodo potekala ob 10.00 in 15.00, vodnica Nadja Gartner Lenac. Vabljeni!
več
od 8. do 8. februar (2014-2104)RADOVLJICA  
Kulturne prireditve: Sedanjost in prisotnost - ponovitev 6: Instaliraj se
Razstava Sedanjost in prisotnost z deli slovenskih in drugih umetnikov iz širšega prostora Balkana in vzhodne Evrope, ki so nastajala od 60-tih let prejšnjega stoletja do danes, tematizira koncept sodobnosti in se ukvarja z različnimi oblikami časa. Šesta postavitev del iz zbirke Arteast 2000 in nacionalne zbirke Moderne galerije se navezuje na ritem prostora znotraj umetniške zvrsti instalacij. Razstavljena so umetniška dela, v katera obiskovalec lahko vstopi in na ta način ustvari specifičen ambient. Na ogled so nekatera reprezentativna dela priznanih umetnikov, kot so Ilya Kabakov, Ivan Kožarić, Stanisław Dróżdż in Marko Pogačnik (v okviru skupine OHO), dela pomembnih umetnikov srednje in mlajše generacije, Apolonije Šušteršič in Tomaža Furlana ter dela velikanov minimalizma Carla Andréja in Brucea Naumana.
več
od 11. februar do 9. junijLJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Janez Janša: Življenje II [v nastajanju]
Življenje II [v nastajanju] je dobesedno fotografiranje življenj v nastajanju. Na fotografijah se izmenjujejo nosečnice, mame in otroci, ki počasi odraščajo. Slovenski umetnik Janez Janša v tem projektu raziskuje, kaj se zgodi, če umetniški medij performansa, ki je vedno dogodek v realnem času, po navodilih prevedemo nazaj v resnično življenje.
več
od 25. februar do 4. majLJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Nancy Spero (ZDA): Telo
Figurativno umetnost Nancy Spero (1926–2009), ameriške umetnice, aktivistke in pionirke feministične umetnosti, opredeljuje realnost političnega nasilja. Razstava, kateri osnova so njena grafična dela iz zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra, omogoča vpogled v izsek njenega ustvarjanja od osemdesetih do začetka novega tisočletja.
več
od 25. februar do 4. majLJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Projekt Made in China
Projekt predstavlja multiple, ki so jih, kot samostojna dela ali kot izpeljanke večjih galerijskih projektov, producirali izbrani slovenski umetniki. Multipli Made in China so tržno blago in umetnina. Pot do občinstva iščejo po poteh umetnosti in ekonomije. Pri projektu sodelujejo : Jože Barši, Viktor Bernik, Lada Cerar, Ksenija Čerče, Vuk Ćosić, Boštjan Drinovec, Vadim Fiškin, Ištvan Išt Huzjan, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Žiga Kariž, Alen Ožbolt, Arjan Pregl, Sašo Sedlaček, Sonda, Veli Amos, Matej Andraž Vogrinčič, Sašo Vrabič, Laibach in oblikovalec Vasja Cenčič.
več
od 25. februar do 21. junijLJUBLJANA  
Kulturne prireditve: Športni utrinek
Bogdan Kralj je član foto kluba Nova Gorica.
več
od 6. marec do 31. majNOVA GORICA  
Kulturne prireditve: Utrinki - Umetniška razstava Tanje Eržen
Od ponedeljka do petka od 7.00 do 22.00 ure, sobota od 8.00 - 22.00 in nedelja od 8.00 do 14.00 Prost vstop.
več
od 7. marec do 18. majRADOVLJICA  
Kulturne prireditve: Slovenski dnevi knjige
Razstava romanov slovenskih pisateljev, ki so izšli v letu 2013. Vabljeni!
več
od 14. marec do 30. aprilRADOVLJICA  
Kulturne prireditve: Razstava dinozavrov
Oglejte si kako mogočna so bila bitja, ki so naseljevala Zemljo še pred ljudmi. V Arboretumu Volčji Potok je razstavljenih 65 skulptur dinozavrov. Na razstavi na prostem so zastopane vse najbolj znane vrste dinozavrov. Dinozavri so svojevrstna atrakcija, ki dopolnjuje spomladansko ponudbo Arboretuma, kjer je v tem času na ogled tudi odmevna razstava tulipanov. Letošnja postavitev dinozavrov je v primerjavi s tistimi iz preteklih let še nekoliko razširjena. Na ogled so vrste kot so tiranozaver, triceratops, mamenhizaver, brahiozaver, alozaver, igvanodon, stirakozaver idr. Nekatere med skulpturami se deloma tudi premikajo, dva med njimi pa celo hodita, tečeta in se premikata podobno kot računalniško animirani dinozavri v filmih.
več
od 21. marec do 10. junijLJUBLJANA  
Kulturne prireditve: 100 let slovenske lutkovne umetnosti
Oglejte si lutke iz danes že klasičnih slovenskih lutkovnih predstav in spoznajte njihove ustvarjalce. Na ogled je izbor lutk, ki so jih v zadnjih stotih letih oblikovali priznani slovenski likovni umetniki. Tradicija lutkovnega gledališča v Sloveniji je vse od svojih začetkov tesno povezana z likovno umetnostjo. Začetnik umetniškega lutkovnega gledališča Milan Klemenčič (1875–1957) je bil evropsko šolan slikar, v Slovenijo je presadil italijansko in nemško tradicijo. Posvečal se je marioneti beneškega modela. Od njegovega časa in vse do danes lutke oblikujejo vrhunski slikarji in ilustratorji. Razvoj slovenskega lutkarstva so zaznamovali s svojimi izvirnimi umetniškimi pogledi, v marsičem pa so vplivali tudi na razvoj tehnologije lutk. Slovenski pristop k lutkarstvu se je z mednarodnimi projekti ustvarjalcev kot so Agata Freyer, Breda Varl, Silvan Omerzu in Barbara Stupica uveljavil tudi v evropskem merilu.
več
od 21. marec do 7. junijLJUBLJANA  
Prikazani zadetki: 1-20 iz 436
22212019181716151413121110987654321Stran:
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti