Ocenite ponudbo:

Levstikov trg

Naslov:
Levstikov trg 1000 Ljubljana
Cerkev sv. Jakoba so v letih 1613 do 1615 prezidali jezuiti ob svojem samostanu, kjer je bil sedež prvih ljubljanskih visokih šol (teologija, filozofija, medicina) ter prve glasbene visoke šole. Glavni oltar v cerkvi je izklesal leta 1732 Francesco Robba, ki je na tem trgu tudi stanoval, tistega v Ksaverjevi kapeli pa leta 1669 Jakob Contieri.

Po potresu 1895 so morali podreti oba zvonika. Poleg zakristije so postavili novega, ki je najvišji v Ljubljani. Marijino znamenje, ki stoji na trgu, so v 17. stoletju postavili v zahvalo zato, ker so se Turki ognili dežele. Leta 1927 mu je dal današnjo podobo arhitekt Jože Plečnik.

Na južnem delu trga stoji Gruberjeva palača, ki jo je v sedemdesetih letih 18. stoletja postavil arhitekt Gabrijel Gruber. Palača pripada poznemu baroku. V sebi skriva s štukom okrašeno ovalno stopnišče s kapelo v prvem nadstropju in s kupolo na vrhu. Kapelico je s slikami, ki prikazujejo prizore in Marijinega življenja, opremil Martin Jochan Kremser Schmidt, kupolo pa je poslikal s fresko Andrej Herrlein. 


GPS Northing (N) : 46,0465 
GPS Easting (E) : 14,5069 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Turizem Ljubljana | 01 306 45 75 | | www.visitljubljana.com...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti