Ocenite ponudbo:

Lanthierijev dvorec v Vipavi, Vipavska dolina

Naslov:
Vipava

Graščina je bila pod vplivom beneške baročne arhitekture zgrajena okrog leta 1659. Zgradila jo je plemiška družina Lanthieri, ki se je v Vipavi naselila v drugi polovici 15. stoletja, potem ko je po poroki grofa Lanthierija z zadnjo potomko plemiške rodbine Baumkircher posest slednjih prešla v roke družine Lanthieri.

Dokončno podobo je graščina dobila z razširitvijo in oblikovanjem parka pred poslopjem po letu 1702, kar potrjuje letnica nad portalom kapele. Pred dvorcem je bil urejen velik parterni park s kipi puttov (likov okrogloličnih, pogosto golih in krilatih otročičkov, največkrat moškega spola), ki poleg klasičnega baročnega repertoarja posvetnega okolja, poosebljenj štirih letnih časov in obveznih nosilcev ščitov z grbi lastnikov po vsej verjetnosti predstavljajo še štiri elemente, poosebljenje pregreh in kreposti ter umetnosti.

Vhod v park je zaznamoval slopast vhodni portal, ki je vodil v parterni del z dvanajstimi geometrijskimi liki, vodnjakom in dvovrstnim drevoredom. Namestitev puttov po parku je bila nedvomno odvisna od ikonologije celote, vendar je izhajala iz ideje naročnika. Baročna os je segala do reke Vipave na zahodu. Vzdolž parka so bila zgrajena nova gospodarska poslopja, stara poslopja na otoku za dvorcem pa so bila okoli leta 1767 prezidana in dopolnjena tako, da tvorijo simetrično urejen, s treh strani zaprt stavbni kompleks.

Prostorska os, ki teče od parka skozi vhodno vežo dvorca in čez mostiček na dvorišče za njim, se tu nadaljuje skozi na novo zgrajen, nekoliko potlačen rustikalni portal do drugega mostička pri izviru reke Vipave in se konča na mestu, kjer sta nekoč stala paviljon in vinski hram. Lanthieriji so, poleg cesarjev Leopolda I. in Karla VI., v Vipavi gostili tudi druge slavne osebnosti, kot so bili na primer papež Pij VI., beneški komediograf Carlo Goldoni in slikarka Rosalba Carriera. Graščina v Vipavi je bila pomembno upravno, kulturno in družabno središče zgornje Vipavske doline.

Graščino so postopoma začeli zanemarjati že po prvi svetovni vojni, ko je bila skoraj opustošena, ker je bila v njej urejena poljska bolnišnica.

Po drugi svetovni vojni je bil kompleks nacionaliziran, v dvorcu pa je svoje prostore dobil Kulturni dom jugoslovanske vojske. Po letu 1991 je kompleks prevzela Občina Vipava. Rezidenčno poslopje dvorca Lanthieri je bilo obnovljeno konec leta 2012. Od začetka leta 2013 v graščini domuje Univerza v Novi Gorici z delom svoje pedagoške in raziskovalne dejavnosti.

 
Plemiška rodbina Lanthieri, po rodu iz okolice Brescie, se je na Goriško preselila v 2. polovici 15. stoletja.  Vipavsko graščino, ki jo Valvasor imenuje Novi grad, je okoli leta 1659 zgradil Anton V. Lanthieri: o tem priča letnica, izklesana na sklepniku portala, ki iz palače vodi na mostiček za njim. Povod za gradnjo je bil bržkone za naslednje leto napovedani prihod cesarja Leopolda I., ki je 17. septembra 1660 na poti iz Ljubljane v Gorico tudi zares prenočil v Vipavi. V privilegijih, podeljenih Lanthierijem ob povišanju v grofovski stan leta 1642, je bilo namreč zapisano, da ima vsak vladar, ki pride v deželo in se ustavi v trgu, pravico do bivanja v palačah in gradovih te rodbine. Iz dokumentov, hranjenih v rodbinskem arhivu, je razvidno, da je dunajski dvor navadno predhodno poslal posebne komisarje, ki so poskrbeli za to, da so v Vipavi in Braniku zgradili dodatne hleve in stanovanja za številno vladarjevo spremstvo: v Vipavi so tako na državne stroške posebej za to priložnost zgradili hleve za 240 konj vojaškega prateža.
Mesnati listi v okenskih ostenjih, v šopke povezane knjige, domišljijske krajine, marmorirani vzorci in nerodno naslikani figuralni prizori z zanimivo ikonografsko vsebino, vzeto iz antične mitologije in basni, izdajajo avtorstvo iste slikarske delavnice, ki je v sredini osemdesetih let 17. stoletja poslikala stene notranjščine bližnje Lanthierijeve vile na Zemonu. V duhu barokizacije je bila graščina okoli leta 1762 predelana v podeželski dvorec. Pred dvorcem je bil urejen veliki parterni park s kipi putov. Vzdolž parka so bila zgrajena nova gospodarska poslopja, stara na otoku za dvorcem pa so bila okoli leta 1767 prezidana in dopolnjena tako, da tvorijo simetrično urejen, tritraktno zaprt stavbni kompleks. Prostorska os, ki teče od parka skozi vhodno vežo dvorca in čez mostiček na dvorišče za njim, se tu nadaljuje skozi na novo zgrajeni nekoliko potlačeni rustični portal do drugega, zdaj porušenega mostička čez izvir reke Vipave do mesta, kjer je nekoč stal paviljon in vinski hram. Lanthieriji so graščino začeli postopoma opuščati že po prvi svetovni vojni, saj je bila tedaj, ko je bila v njej urejena poljska bolnišnica, skoraj opustošena. Po drugi svetovni vojni je bil kompleks nacionaliziran, v dvorcu pa je svoje prostore dobil Kulturni dom jugoslovanske vojske. Po letu 1991 je kompleks prevzela Občina Vipava. Rezidenčno poslopje dvorca Lanthieri je bilo obnovljeno konec leta 2012. Od začetka leta 2013 pa v njem obratuje novogoriška Visoka šola za vinarstvo in vinogradništvo.
Lanthieriji so v Vipavi poleg cesarjev Leopolda I. in Karla VI. (1728) gostili tudi druge slavne osebnosti, kot sta bila na primer beneški komediograf Carlo Goldoni in slikarka Rosalba Carriera. Graščina v Vipavi je bila pomembno upravno, kulturno in družabno središče zgornje Vipavske doline.TIC Vipava 
Glavni trg 1 
5271 
Vipava 
Telefon : 05 368 70 41 
Telefon 2 : 051 215 226 
E-pošta :  
Spletna stran : http://www.izvirna-vipavska.si/ 


vodeni
GPS Northing (N) : 45,8455 
GPS Easting (E) : 13,9628 
na zemljevid

Publikacije

Zemljevid Vipave - znamenitosti

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti