Ocenite ponudbo:

Grad Sevnica

Naslov:
Cesta na grad 17 8290 Sevnica
Telefon:
07 816 10 70, 051 680 287
Faks:
07 816 10 79
e-mail:

Po energijo in svojo modro frankinjo

Na vzhodu Slovenije leži posebna dežela. Posejana je z neštetimi griči, po katerih že stoletja vinske trte obrodijo grozdje za najboljše cvičke v Sloveniji. In tam, med vso to idilo kraljuje eden najlepših slovenskih srednjeveški gradov. Grad Sevnica vas s svojo odločno podobo nepravilnega kvadrata s štirimi stolpi vabi na sprehod skozi zadnjih 900 let tamkajšnje zgodovine. Obljublja pa še veliko več. Pokukajte vanj in presenetilo vas bo, kako živi in polni energije ga boste zapustili.

 

Gradovi vsega sveta zapisujejo zgodovino svojega kraja. Tudi grad Sevnica jo, v vsej njeni raznolikosti in pestrosti, a hkrati živi tudi pestro življenje v sedanjosti. Ni trenutka, ko vam grad ne bi mogel ponuditi česa izjemnega, pa naj je to voden ogled po njegovih sobanah, legendah in anekdotah, romantičen večer klasične glasbe, pestra kulinarika, bogata vinska klet ali razigrano otroško doživetje s še spečim graščakom. Ponudil pa vam bo še nekaj več – tisto, kar boste za vedno lahko odnesli s seboj.

 

Skozi zgodovino z vodičem

Očarljiva notranjost iz obdobja baroka in renesanse pripoveduje številne zgodbe. Stanovanjsko krilo ponuja vstop v življenje zadnjega barona, gosposko drugo nadstropje pa vas bo popeljalo v neorenesančno obdobje. Krasi ga čudovita neorenesančna oprema: opaži, ključavnice, tapiserije iz 19. stoletja še danes živijo, kakor da bi se rodile včeraj.

Poseben del grajskega območja je tudi Lutrovska klet, kjer je Jurij Dalmatin, ki je prvi v celoti v slovenščino prevedel Sveto pismo in tako bistveno vplival na razvoj slovenskega knjižnega jezika, učil Lutrov nauk. Posebnost kleti pa je tudi freska, narejena s posebno slikarsko tehniko, ki omogoča živost barvnih odtenkov in slikarskih učinkov. Res izjemen primerek in zelo redek primer take tehnike v Sloveniji.

V kleti sta v grobnici pokopani tudi balzamirani trupli soproga zadnje grofice in njune hčerke. Pozor – krsta soproga ima v zgornjem delu okence, tako da je še danes mogoče videti njegov obraz.

 

Energija sprostitve in navdušenja – »to go«

Grad Sevnica ni postavljen samo na strateško ugodni poziciji, vrh položnega hriba nad Sevnico z razgledom na najdaljšo slovensko reko Savo, ampak tudi na energetsko zelo ugodnem območju. Grajski park je bogato posejan z energijskimi točkami, kjer zemlja najbolj izžareva svojo energijo in vas z njo tudi napolni. Točke v parku so označene, zato lahko poiščete energijo, ki jo v danem trenutku najbolj potrebujete.

Pot po hribu vas bo popeljala skozi 500 trt modre frankinje. Vinogradi že stoletja živijo na vseh okoliških hribih ter v posameznih krajih tvorijo celo amfiteater trt. Če ste ljubitelji izbrane žlahtne kapljice, vas bo sevniška nedvomno prevzela, morda celo toliko, da se boste odločili za botrstvo ene izmed grajskih trt. S tem boste lahko sodelovali pri vsakoletni trgatvi in boste deležni številnih drugih pozornosti.

 

Ali vzameš? Vzamem, za vedno!

Danes si na gradu zaljubljeni pari obljubljajo večno ljubezen in zvestobo. Poroke so del grajskega vsakdana, prav tako kot tudi pestro kulturno dogajanje, kongresni dogodki, kulinarična doživetja, vinoteka s pestro izbiro lokalnih vin, ogledi muzejskih in umetnostnih zbirk in romantična postopanja v enem izmed najbolj urejenih grajskih parkov v Sloveniji. Mogočna drevesa, parkovne skulpture, energijske točke ter seveda čudovit razgled na dolino vas bodo prevzeli. Še posebej, če grad obiščete maja. Takrat na pobočjih daleč naokoli cvetijo encijani in azaleje. In grad se znajde nekje med modrino morja in rumenim soncem. Le kje na svetu lahko doživite še kaj podobnega?

 

 


KŠTM Sevnica 
Glavni Trg 19 
8290 
Sevnica 
Telefon : 07 816 10 70 
Telefon 2 : 051 680 287 
E-pošta :  
Spletna stran : www.kstm.si 


vodeni
GPS Northing (N) : 46,0078 
GPS Easting (E) : 15,314 

Na lepše 

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : KŠTM Sevnica | 07 816 54 62 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti