Ocenite ponudbo:

Radovljiška graščina

Naslov:
Linhartov trg 1 4240 Radovljica
V starem mestnem jedru Radovljice kraljuje imenitna Radovljiška graščina. Njeno čudovito baročno pročelje zavzema kar dve tretjini zgornjega dela Linhartovega trga. V notranjosti vas bo dvoramno stopnišče iz tufa povabilo, da se povzpnete v prvo nadstropje. Tam vas pričakujejo Baročna dvorana, Čebelarski muzej in Mestni muzej.  

Grad so tu zgradili grofje Ortenburški, ki so imeli v 13. stoletju na območju dve posesti: grad Kamen na levem bregu Save in Pusti grad na njenem desnem bregu. Na naravnem pomolu ob naselbini nemških kolonizatorjev v današnjem Predtrgu so zgradili tretji grad. Za zdajšnjo podobo stavbe je zaslužna predvsem družina Thurn-Valsassina, ki je bila od 1616 njen zakupnik in od 1654 lastnik.

Pročelje graščine krasi izjemno bogata zrelo baročna fasada iz prve polovice 18. stoletja. Umetelno štukaturno okrasje vključuje rastlinske dekoracije, maske in razkošne, močno shematizirane portrete, ki domnevno predstavljajo lastnike graščine, osrednji pa rimskega cesarja. Glavni vhod iz tufa krasita atlanta ob straneh in na vrhu grofovski grb.

Veža graščine predstavlja tipičen primer bogate baročne veže z dvojnim stopniščem. Portali iz peračiškega zelenega kamna povezujejo vežo z dvema atrijema.

V prvem nadstropju je imenitna Baročna dvorana, odkrita in urejena v sklopu obnov po letu 2005. Danes predstavlja izvrsten ambient za prireditve in poroke. Poleg nje je Plesna dvorana, ki je bila ob zadnjih obnovah temeljito restavrirana. Poznobaročna dekorativna poslikava na stropu je bila rekonstruirana na podlagi ohranjenih fragmentov poslikav.

 


TIC Radovljica 
Linhartov trg 9 
4240 
Radovljica 
Telefon : 08 205 13 88 
Telefon 2 : 051 430 970 
Faks : 08 205 13 36 
E-pošta :  
Spletna stran : www.radolca.si 


vodeni
individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,3407 
GPS Easting (E) : 14,1759 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Turizem Radovljica | 08 205 13 89 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti