Ocenite ponudbo:

Primorska in slovenska Istra

Brez dvoma so najbolj značilen spominek Primorske vrhunska vina vinorodne dežele istega imena. Med njimi še zlasti tista, ki jim pravimo izvirna ali avtohtona. Med temi so temno rdeči rubinasti kraški teran, na območju slovenske Istre refošk in malvazija, sledijo še v Vipavski dolini zelen, pinela, grganja in klarnica, v Goriških Brdih pa rebula. V tej vinorodni deželi pridelujejo tudi druga, mednarodno poznana vina, kot so jakot (novo ime za nekdanji tokaj), barbera, modri pinot, merlot, cabernet sauvignon, beli in sivi pinot, chardonnay, sauvignon in druga.

Drug pomemben spominek tega območja, zlasti še Krasa, predstavljakraški pršut, ki je v zadnjem času dobil še družbo v vipavskem pršutu. Za kraški pršut velja uveljavljena kombinacija s kraškim teranom, vendar pa v tej pokrajini kuhajo tudi odlični kraški brinjevec in teranov liker. V sosednjih Brkinih kuhajo oz. destilirajo brkinski slivovec, žganje z zaščiteno označbo geografskega porekla.

Temeljno gradivo Krasa je kamen, ki je stoletja navdihoval kamnoseke za izdelovanje uporabnih in okrasnih predmetov ter stavbnih členov. Kamniti možnar s tolkačem je tudi danes splošno uporaben predmet pri pripravi jedi. Izdeluje ga vrhunski kamnosek Jernej Bortolato v Pliskovici.

V slovenskem delu Istre, slikovitem in razgibanem gričevnatem območju, ki sega sicer še na sosednjo Hrvaško, pridelujejo odlično oljčno olje, ki ima prav tako zaščiteno geografsko poreklo.

Poleg oljčnega olja uvrščamo med značilne in vrhunske spominke tega dela Slovenije še izdelke iz morske soli in solnega cveta pod blagovno znamko »Solnce«. Sol in solni cvet pridobivajo Sečoveljskih solinah.

Med izvrstne sadne sladice tega dela Slovenijo sodijo figovi hlebčki, ki so verjetno najbolj originalni in predvsem človeku prijazni spominki. Primerni so za hranjenje in uživanje tudi po več mesecev, čeprav so brez dodanega sladkorja in konzervansov. 

Slovenija

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : STO |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti