Ocenite ponudbo:

Gorenjska

Gorenjska je bila med tistimi slovenskimi pokrajinami, ki se je med prvimi vključila v razvoj turizma. Ta je bil sočasen evropskemu. Tako so npr. na Bledu že od l. 1851 ponujali grafično upodobitev jezera s cerkvijo na otoku in gradom kot enega prvih pravih spominkov v Sloveniji.

Osrednji sodobni spominek Bleda je miniaturni zvonček želja, ki predstavlja spomin na popularni zvonec v zvoniku cerkve na otoku, na katerega turisti pozvanjajo za uresničitev najrazličnejših želja. Zvonček je povezan tudi z legendo o potopljenem zvonu v Blejskem jezeru.

V bližnjem Bohinju s čudovitim alpskim jezerom pridelujejo pikantni zorjeni sir »bohinjski mohant«, ki navdušuje največje gurmane. Poleg neposrednega uživanja v obliki namaza ali zabele je primeren tudi za peko pikantnih mohantovih piškotov.

Eno od značilnih ustvarjalnih dejavnosti alpskega sveta predstavlja paleta najrazličnejših izdelkov iz lesa. Med njimi so tudi naravnost filigransko izrezljani golobi, prispodobe sv. duha, ki so jih in jih obešajo nad mize v osrednjih bivalnih prostorih.

V starem žebljarskem in kovaškem središču Kropi kujejo prikupne ročne svečnike, po načrtu znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika (1872-1957).

V številnih krajih na Gorenjskem deluje cela vrsta odličnih čebelarjev, ki z medom, medico in drugimi čebeljimi izdelki sooblikujejo ponudbo naravnih dobrot. O pomembnosti čebelarstva za Gorenjsko in celotno Slovenijo hranijo izjemna pričevanja v Čebelarskem muzeju v Radovljici.

Od starih lončarskih središč na Gorenjskem se je ta dejavnost ohranila le še v Komendi in okolici. V Gmajnici pri Komendi deluje lončar Franc Kremžar in nadaljuje lončarsko dediščino komendskih lončarjev.

V bližnjem Kamniku je rokodelska dejavnost s koreninami v sredini 19. stoletja. Keramična delavnica zlasti od leta 1911 izdeluje okrasno in uporabno keramiko v tehnologiji fajanse, med katero je najbolj razpoznavni izdelek t. i. kamniška majolika.

Rokodelska delavnica Kosmač iz Bistrice pri Tržiču izdeluje odlične replike najrazličnejših uporabnih in okrasnih predmetov iz lesa, ki jih hranijo muzeji in zasebne zbirke. Med njimi so lesene žepne sončne ure, kakršne so uporabljali tudi pastirji na Veliki planini nad Kamnikom.

V Železnikih izdelujejo iz ročno oblikovanega medenega testa medenjake, ki jih poznamo pod imenom »dražgoški kruhki«. Ime so dobili po vasi Dražgoše nad Železniki in pomenijo enega od pomembnih daril za otroke, zaljubljene, ob raznih praznikih in življenjskih mejnikih. 

Slovenija

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : STO |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti