Ocenite ponudbo:

Ljubljana, osrednja Slovenija in Zasavje

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
V ponudbi Zavoda za turizem Ljubljana je cela vrsta kakovostnih spominkov, ki so označeni z znamko "Ljubljanki spominek". Poleg teh predstavljajo Ljubljano kot glavno mesto Slovenije in celotno osrednjo Slovenijo tudi maskote v stiliziranih oblačilnih videzih posameznih slovenskih pokrajin, kakršni so bili značilni do 19. stoletja, danes pa se v njih kostumsko preoblačijo člani in članice folklornih skupin.

Ljubljano predstavljajo tudi različne pomanjšane upodobitve ljubljanskega zmaja, ki je upodobljen v mestnem grbu, predvsem pa na znamenitem Zmajskem mostu čez Ljubljanico, ki predstavlja eno od pomembnih mestnih posebnosti.

Naslednja ljubljanska posebnost je tudi velikonočna butarica raznobarvnih oblancev in zimzelenega rastlinja, ki jo od 1. svetovne vojne meščani nosijo k blagoslovu na cvetno nedeljo.

Kot značilnost osrednje Slovenije s področja kulinaričnih spominkov je prav gotovo kranjska klobasa, ki je najbolj znan prehranski izdelek Slovenije tudi po svetu. V Sori pri Medvodah vsako leto poteka državno tekmovanje za najboljše kranjske klobase, ki so seveda zaščitene in jih še vedno pripravljajo po starem receptu, prvič zapisanem na začetku 19. stoletja.

Ena od pomembnih javnih kulturnih, komunikacijskih in političnih točk za srečevanja, prireditve, shode in druženja je na Prešernovem trgu ob spomeniku največjemu slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu (1800-1849). Z njegovim življenjem je povezan tudi vrhunski konditorski izdelek, »fige Prešernove«, oblite s črno in belo čokolado. Pesnik je namreč za časa svojega življenja pogosto imel v žepu plašča suhe fige in otroci so klicali za njim »Doktor, fig, fig!« 
Fotografije
Skrbnik : SPIRIT Slovenija | | last modified: 20.06.2011

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti