Spominki

Glina

Različnost gradiv-pestrost ustvarjalnosti

Za posamezne pokrajine Slovenije so značilna tudi lokalna gradiva, ki že stoletja predstavljajo temeljna sredstva za izražanje ustvarjalnosti.

Na Primorskem in v slovenski Istri je tako gradivo prav gotovo kamen, ki ni pomenil le temeljnega gradbenega gradiva, ampak so iz njega izdelovali številne uporabne in okrasne predmete. Danes je kamen, zlasti na Krasu, temeljno gradivo kamnoseškim izdelkom.

Del alpskega sveta Slovenije označuje naravno gradivo, in sicer ovčja volna, ki je temelj številnim pletenim izdelkom in izdelkom iz polsti.

Dobršen del slovenskega ozemlja seveda zaznamuje les. Les je pravzaprav gradivo št. 1 v Sloveniji in se uporablja v najbolj razvejanih področjih rokodelskega ustvarjanja. Podobno velja tudi za šibje, lesno oblanje in slamo.

Slama kot ustvarjalno gradivo je poleg gline najbolj odločno zaznamovala panonski del Slovenije, to sta pretežno njena severovzhodni in jugozahodni del.

Nahajališča gline, tudi dokaj različne po sestavi in barvi, so bila že pred davnimi stoletji izhodišča za razvoj nekaterih lončarskih središč.

Torej priložnosti in možnosti je dovolj, da ponesete v svoja kulturna okolja tudi vsaj del narave, ustvarjalnosti ter spominov na Slovenijo in njene ljudi.

 

Obiščite spletno trgovino spominkov.

Slovenija je družabna

             

Publikacije

Spomini iz Slovenije

 

Souvenirs of Slovenia

 

Errinerungen an Slowenien

 

Ricordi della Slovenia

 

Des souvenirs de Slovénie

 

Fotografije

 
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti