Ocenite ponudbo:

Brezje

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Radovljica
Linhartov trg 9, Radovljica
++386 4 531 51 12

Romarski urad Brezje
Brezje 72, Brezje
++386 4 537 07 00
na podeželju
Zdravilna klima
Slava Brezij se je pričela v 19. stoletju, ko se je ob tamkajšnji podobi Marije Pomagaj zgodilo nekaj čudežnih ozdravljenj. Leta 1988 je cerkev Marije Pomagaj na Brezjah papež Janez Pavel II. razglasil za baziliko, leta 2000 je bila bazilika Marije Pomagaj razglašena za slovensko narodno svetišče.

Za svetišče skrbijo frančiškani, ki so ob cerkvi postavili samostan. Upravljajo sodoben Romarski urad ob parkirišču, kjer so na voljo vse potrebne informacije o svetišču in romarskih poteh. Tudi če želite Brezje obiskati s skupino ali darovati za sveto mašo, vam bodo tu z veseljem pomagali.

Tik ob baziliki so frančiškani uredili muzej Sončna pesem, v urejenem parku pred cerkvijo pa je kip družine in velik križ. Z Brezij vodi pohodna Pot miru proti Peraškima slapovoma, urejena Božja pot pa Brezje povezuje z vasema Ljubno in Otoče.

Brezje so bile v pisnih virih prvič omenjene že v 11. stoletju, nastanek imena pa ima več razlag. Po eni od teh ime izhaja iz številnih brez, ki naj bi rasle na tem območju. Domačini še danes raje uporabljajo besedo breški (breško polje, breška Marija), medtem ko je uradno v uporabi beseda brezjanski (brezjansko polje, brezjanska Marija).

Domačini so se nekdaj preživljali s kmetovanjem in konjerejo, dodaten vir zaslužka pa je bilo kamnoseštvo, ki je temeljilo na zelenem peračiškem tufu. V vasi Črnivec pri Brezjah še vedno deluje znana delavnica družine Kocijančič. 


Točka odličnosti :
 


Avtomobilski promet : Avtocesta Ljubljana - Karavanke, izvoz Brezje
Parkirišče je urejeno ob baziliki. 
Železniški promet : Od železniške postaje Otoče je na Brezje urejena pohodna romarska pot. 


GPS Northing (N) : 46,3284 
GPS Easting (E) : 14,2331 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Turizem Radovljica | 08 205 13 89 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti