Ocenite ponudbo:

Podsreda

InfoKrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naselje Podsreda se je razvilo pod okriljem podsredškega gradu. Kakor se je pri trških naseljih, ki so bila načrtno postavljena, običajno dogajalo, ima tudi trg Podsreda svojega predhodnika v sejemski vasi. Nahaja se nekoliko južneje od današnje Podsrede (novega trga) in se imenuje Stari trg. Podsreda se kot trg omenja leta 1377. Imela je običajne trške pravice in privilegije, na kar spominja še do danes ohranjen pranger - sramotilni steber. Naselje je v srednjem veku doživelo svoj razcvet, ko pa je v deželi nekajkrat morila kuga in ko je trg katastrofalno pogorel, si ni več bistveno opomogel. V naselju je cerkev sv. Janeza Krstnika, omenjena že leta 1426.
Današnja Podsreda je zanimiva trška naselbina s tradicionalno trško parcelacijo. Tlorisna zasnova naselja ima lijakasto obliko. Osrednjo ulico z obeh strani obrobljajo trške hiše, ki so z daljšo stranico obrnjene na trški prostor in tako tvorijo »fasadni« plašč trga. Gospodarska poslopja in pomožni objekti so razporejeni za stanovanjsko hišo, na zunanjem pasu naselja. Pri večini trgov se je ta trška arhitektura ohranila. Podsreda je leta 1798 v celoti pogorela. Prebivalci so nato hiše in poslopja ponovno pozidali in tako se je ohranila izjemna srednjeveška urbanistična zasnova, ohranjene so tudi značilne pritlične in enonadstropne hiše.

 


03 800 71 00 
 
www.kozjanski-park.si 
GPS Northing (N) : 46,0418 
GPS Easting (E) : 15,5994 
Skrbnik : Turizem Podčetrtek g.i.z. | 03 810 90 13 | | last modified: 27.10.2014
na zemljevid
GPS N: 46,0418
E: 15,5994
Regija: Savinjska
Kraj: Podsreda

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti