Ocenite ponudbo:

Kostanjevica na Krki

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
Galerija Božidar Jakac
Grajska cesta 45, 8311 Kostanjevica na Krki
++386 7 498 81 40
2419
Število prebivalcev
155 m
Nadmorska višina
ob reki
Povprečna poletna temperatura: 20 °C
Povprečna zimska temperatura: -1 °C
Kostanjevica na Krki, najmanjše in eno najstarejših slovenskih mest, je pravi čudež narave in popolnoma upravičeno nosi polno ime Kostanjevica na Krki, saj se stari del mesta nahaja na otoku v meandru reke Krke, v podnožju Gorjancev, ki se je razvilo blizu gradu Landestrost, nekdanje spanheimske obmejne trdnjave. Prvič je bila omenjena leta 1220 kot sedež župnije, mestne pravice pa je dobila leta 1252. Mestna struktura z dvema paralelnima ulicama, Ulico talcev (Veliki plac) in Oražnovo ulico (Mali plac), se je ohranila vse do danes, ko je kraj razglašen za kulturni spomenik prve kategorije in v celoti zaščiten. Zaradi pogostih poplav v preteklosti se je mesta oprijelo ime "dolenjske Benetke", tako da je bilo gibanje po mestu mogoče le s čolni. Na Benetke pa asociira tudi vrsta kulturnih spomenikov, prireditev in umetniških zbirk.

Na približno 500 metrov dolgi in 200 metrov široki otok vodita dva večja lesena mostova, namenjena prometu, poleg tega je čez Krko speljan še Tercialski most, ki ga uporabljajo le pešci. Na skrajni severni strani otoka, ločena od strnjenega niza hiš, se bohoti župna cerkev sv. Jakoba, ki je bila zgrajena v XIII. stoletju kot del utrdbenega sistema ob severnem mostu, v času največjega blagostanja Kostanjevice na Krki. Na južnem delu otoka stoji dragocen sakralni spomenik, podružnična cerkev sv. Miklavža, sicer pa ima mesto še več elementov sakralne dediščine. Kostanjevica na Krki je živo mesto na otoku, s svojo bogato zgodovino, arhitekturo in lepoto privablja veliko obiskovalcev od blizu in daleč.

Največ se jih odloči za ogled kulturne dediščine, in sicer Galerije Božidarja Jakca in tamkajšnje Forma vive, Lamutovega likovnega salona Galerije Božidarja Jakca in Gorjupove zbirke Galerije Božidarja Jakca v Osnovni šoli Jožeta Gorjupa. 


Znameniti meščani : Pomembnejše osebnosti, ki so v kraju pustile poseben pečat so slikar in grafik Božidar Jakac (1899 - 1989), kipar France Gorše (1897 - 1986); slikarji, grafiki in kiparji Jože Gorjup (1907 - 1932), France Kralj (1895 - 1960) in Tone Kralj (1900 - 1975), slikar in likovni teoretik Zoran Didek (1910 - 1975), kipar Janez Boljka (1931), slikar in grafik Bogdan Borčič (1926-2014), izumitelj ladijskega vijaka Josip Ressel, avtor prve katoliške knjige Lenart Pachernecker, zdravnik in politik Ivan Oražen ter slovenski žužkoslovec, botanik in geometer Alfonz Gspan. 


Avtomobilski promet : Kostanjevica je od Novega mesta oddaljena 20 km, od Brežic pa 15 km. Gost, ki pripelje po avtocesti Ljubljana - Zagreb, izstopi v Dobruški vasi, do deset kilometrov oddaljene Kostanjevice na Krki pa sledi označbam. 
Avtobusni promet : Skozi mesto poteka javni avtobusni promet.
Urejene avtobusne povezave za/iz smeri: Ljubljana, Novo mesto in Brežice. 


Poštni urad : Pošta Slovenije, Kostanjevica na Krki 
Oražnova ulica 3, 8311 Kostanjevica na Krki 
07 498 81 10 
Turistično društvo : Turistično društvo Kostanjevica na Krki 
Ulica Talcev 20, 8311 Kostanjevica na Krki 
Policija : Policijska pisarna Kostanjevica na Krki 
Ljubljanska cesta 7, 8311 Kostanjevica na Krki 
Zdravstveni dom : Zdravstveni dom Kostanjevica na Krki 
Ljubljanska cesta 16, 8311 Kostanjevica na Krki 
07 498 83 21 
Zobozdravnik : Drganc-Štorman d.o.o. 
Ljubljanska cesta, 8311 Kostanjevica na Krki 
07 498 74 48 
Dodatni opis : Turistična zveza Slovenije je Kostanjevico na Krki zaporedoma, leta 1999, 2000 in 2001 proglasila za najlepši slovenski izletniški kraj. Mestece se je v letu 2002 priglasilo tudi na evropsko ocenjevanje krajev imenovano Entente Florale in prejelo srebrno odličje v kategoriji manjših izletniških krajev. V tem letu pa je podpisala tudi listino o prijateljstvu in sodelovanju z Ljubljano kot najmanjšim in največjim slovenskim mestom. S strani bralcev različnih časopisov je bila proglašena za eno od sedmih čudes Slovenije.
 
GPS Northing (N) : 45,8434 
GPS Easting (E) : 15,4235 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Občina Kostanjevica na Krki | | www.kostanjevica.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti