Ocenite ponudbo:

Berkovci

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
na podeželju
Zdravilna klima
Vasica Berkovci leži v mirni dolini ob Ratkovskem potoku. Nahaja se na severovzhodu Slovenije, v Krajinskem parku Goričko. V neposredni bližini, v vasi Prosenjakovci, je mejni prehod z Madžarsko.
 
Ledinska imena na območju vasi: Borice, Obervesi, Dužina, Ganica, Pri jarku, Na njivi, Mačkova graba, Trebeza, Gomba, Jamlek, Veliki travnik, Na bregu, Gošča.
 
Datum prve omembe naselja je v letih od 1300-1350. Do leta 1918 je vas spadala pod avstro-ogrsko državo. Do leta 1996 je vas spadala v obmejne dvojezične vasi in se je imenovala Berkehaza. Ime vasi izhaja iz madžarske besede haz, haza-dom, hiša.
 
 Leta 2003 je bilo v vasi 60 prebivalcev.
 Tega leta je bilo stalno naseljenih 15 hiš, še tri pa so se uporabljale kot vikendi. Po podatkih (Pomurje od A-Ž, 1990)je bila vas v teh letih eno od gospodarsko najbolj razvitih naselij v pokrajini.
 
Leta 2005 je bilo v vasi 15 (25%) zaposlenih), ostali se ukvarjajo pretežno s kmetijstvom.
 V vasi so 3 nenaseljene hiše, od katerih sta dve še zgrajeni na tradicionalni starinski način (cimprače).
 
Kapelica 
Vas Berkovci spada v faro Križevci od leta 1783. Leta 1913 je bila v vasi zgrajena evageličanska kapelica, ki je kulturni spomenik. Večina prebivalstva v vasi je evagaličanske vere.
Pokopališče 
Na južni strain vasi, na robu gozda, je zanimivo vaško pokopališče s starimi spomeniki, ki imajo posebno lego napisov. Pokopališče na tej legi so uredili 1913. Najstarejši spomenik je iz leta 1877, ki je bil najverjetneje prestavljen s prejšnega pokopališča. Prvo pokopališče je bilo na severnem delu vasi, na poti proti vasi Ivanjševci.
 Na pokopališču je 51 grobov, napisi na vseh spomenikih so na zunanji strani grobov.Okrog pokopališča je lepa naravna ograja iz gabra.
Močvirje 
Skozi vas teče Ratkovski potok. Ob njem je ohranjeno naravno močvirje, v katerem lahko najdemo množico posebnih rastlinskih in živalskih vrst.
Zanimiv je širokolistni rogoz, ki uspeva samo v stoječih vodah, navadno kresničevje, pehtranov rman ter navadna krvenka. Posebnost v vasi je sibirska perunika, ki uspeva predvsem na nepokošenih travnikih. Velika rastišča modrih sibirskih perunik so od daleč vidna kot modri otočki, ker njihova višina pogosto preseže 1 meter.
 
 
Zanimivosti 
V hiši Berkovci št. 28 je leta 1919 začela poslovati gostilna Lanšček. Leta 1923 so poslovanje razširili še na branjarijo,leta 1925 pa še na trafiko. Z vsemi dejavnostmi so prenehali leta 1942. Na domačiji je ohranjeno še veliko zanimive dokumentacije. 
 
 
Ob potoku se nahaja Časarov mlin, zgrajen leta 1930. Vodni mlin je registriran kot tehnični spomenik. V njem je shranjena vsa oprema za mlinarsko dejavnost ter urejena etnološka zbirka. Mlin je muzej in je odprt za obiskovalce.
 
 
 


 

 

 


Znameniti meščani : Melita Šlankovič igra na cerkvene orgle od leta 1995. Končala je orgelsko šolo v Ljubljani in stalno igra v Evageličanskicerkvi v Murski Soboti. Nastopala je tudi v Cankarjevem domu in Evageličanski cerkvi v Ljubljani. Imela je tudi dva samostojna koncerta.
 
Dušan Ozvatič je bil v skupini oračev, ki so osvojili 3 mesto na državnem tekmovanju srednjih šol v oranju.
 
Koltaj Karel rojen 1916, je edini še živeči ustanovitelj gasilskega društva Berkovci.
 


GPS Northing (N) : 46,7518 
GPS Easting (E) : 16,293 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Krajinski park Goričko | 031 354 149 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti