Ocenite ponudbo:

Ptujska Gora

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
1097
Število prebivalcev
na podeželju
O začetkih in nastankih Ptujske Gore zgodovina skoraj popolnoma molči. Sedanja cerkev na gori je na tem mestu prva in nima nobene starejše prednice. Kot povsem nova ustanova je dobila svoje nemško ime Neustift, to je »nova štifta«, ker je nastala z novo določenim namenom. Iz arhiva štajerske plemiške rodbine Stubenbergov je mogoče razbrati, da je papež Bonifacij IX. v zadnjem desetletju 14. stoletja dovolil Ulriku IV. Walseejskem postaviti cerkev. Med najstarejše sodi omemba iz leta 1442.
Turški vpadi so Ptujski Gori naredili veliko škode, o čemer piše tudi Paolo Santonino, ki je leta 1467 obiskal Goro. Zato so cerkev pozneje obdali z visokim obzidjem., kamor so se lahko zatekli pred napadalci. Znana je tudi legenda, da je goro Marija zavila v črn oblak in je Turki niso našli. Od tod tudi ime Črna Gora. Leta 1447 je Ptujska Gora postala trg z lastnim sodstvom, letnimi sejmi in tedenskimi tržnimi dnevi, s katerimi je tekmovala s Ptujem. Na ta čas nas opominja PRANGER. Marijina romarska cerkev je najlepši in najpomembnejši celostni umetnostni spomenik, kar jih je zrela gotika ustvarila na Slovenskih tleh.
Do pred vojne se je Ptujska Gora lahko pohvalila z veliko ponudbo najrazličnejših obrti, ki pa so žal po vojni zamrle. Od leta 1951 pa do leta 1957 je bila cerkev zaprta.
Ptujska Gora je gručasto naselje vrh slemena Savinsko z jedrom okoli župnijske romarske cerkve S. Marije, ki je tudi največja znamenitost kraja. Nekoliko nižje pod cerkvijo stoji kužno znamenje v spomin na kugo iz leta 1682. V Podložah pri Ptujski Gori je na njivi urejeno prazgodovinsko gomilno grobišče iz 7. in 6. stoletja pred našim štetjem. Tod je nekoč potekala tudi rimska cesta.
Na vrhu Janškega vrha stoji med vinogradi cerkev Sv. Janeza Krstnika iz 15. stoletja.
Krajevno skupnost Ptujska Gora, Podlože, Doklece, Slape, Janški Vrh, Stogovci, Bolečka Vas. Krajevna skupnost Ptujska Gora šteje 1097 prebivalcev.
Na Ptujski Gori zavzamejo prvo mesto štirje cerkveni prazniki, ki privabijo večje število romarjev in turistov. Ti prazniki so Binkošti (zadnja nedelja v maju), Velike maše (15. avgusta), Šentvorca (meseca julija – praznik gorske fare), Male maše (8. septembra). Goro obišče tudi veliko izletnikov.

Za nadaljnje informacije smo vam na voljo v TIC-u Haloze ali na internetnih straneh podjetja Halo, www.halo.si.
 


GPS Northing (N) : 46,3545 
GPS Easting (E) : 15,7601 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Halo d.o.o. | 02 795 32 00 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti