Ocenite ponudbo:

Šmarje pri Jelšah

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Šmarje pri Jelšah
Aškerčev trg 24
++386 3 810 12 64
Občina Šmarje pri Jelšah leži na gričevnatem svetu Zgornjesotelskega območja na sotočju štirih potokov. Šmarski svet ne pozna velikih prostranstev. Je raznolik in prikupno razčlenjen, prav po evropsko barvit in večplasten. Na območju občine so bili staroselci že Iliri, pozneje Kelti in Rimljani. Davni in novejši časi se zgovorno zrcalijo v kulturnozgodovinskih spomenikih. Številne starosvetnosti, ki v šmarski občini najbolj izstopajo v podobi etnoloških spomenikov, so neločljivi del tiste celote, ki daje šmarskemu svetu poseben čar. Šmarska občina je prepletena z dvema krakoma Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste, ob kateri se razvrščajo številni ponudniki domače kulinarike in rujne kapljice, razvija pa se tudi nova ponudba dopolnilne dejavnosti na kmetijah. Vinska turistična cesta pa ne pripelje le do hrane in pijače, temveč tudi do številnih kulturno-zgodovinskih in etnoloških znamenitosti, s katerimi je občina prav na gosto posejana.  


Točka odličnosti : Oglejte si Kalvarijo in cerkev sv. Roka nad Šmarjem (eno izmed sedmih slovenskih čudes), Marijino baročno romarsko cerkev na Sladki Gori, Sedovško domačijo, Lemberg – najstarejši trg v občini, na katerega staro slavo spominjata pranger in nekdanji srednjeveški rotovž in pranger, grajski park Jelšingrad, drevo leta 2007– Peterlinovo bukev na Tinskem. Popeljite se po Šmarsko – virštanjski vinski turistični cesti in poskusite domače dobrote.  
Znameniti meščani : V Šmarju pri Jelšah je živelo in delovalo veliko zavednih Slovencev, med njimi Franc Skaza, soustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru, odvetnik dr. Hugo Kartin, ustanovitelj šmarske posojilnice, dr. Josip Vošnjak, pisatelj in narodni buditelj, Marica Strnadova, znana slovenska pesnica na prelomu z 19. v 20. stoletje in Jakob Sket, pisec šolskih knjig, urednik, pripovednik ter avtor Miklove Zale. Leta 1883 je prišel v šmarsko župnijo za kaplana Anton Aškerc. Na tem mestu je ostal vse do leta 1889, medtem pa odigral izjemno pomembno vlogo v boju proti nemškutarjem in v marsičem tudi uspel. Med drugim je poslovenil legendo o gradnji cerkve sv. Roka, ki je zapisana pod fresko starodavnega Šmarja v prezbiteriju. Aškerc je bil tudi prvi tajnik leta 1883 ustanovljene čitalnice, ki je pomenila razmah kulturnega življenja v kraju. Anton Aškerc je med službovanjem v Šmarju pri Jelšah napisal znameniti cikel »Stara pravda« in za izdajo pripravil zbirko »Balade in romance«. 


Dodatni opis : Če želite tudi vi videti in doživeti kaj, kar ponuja občina Šmarje pri Jelšah, se obrnite na TIC Šmarje pri Jelšah. Z veseljem vam bomo postregli s podrobnostmi!  
GPS Northing (N) : 46,2288 
GPS Easting (E) : 15,5185 

Na lepše 

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Šmarje pri Jelšah | 03 810 12 64 | | www.smarje-pri-jelsah.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti