Ocenite ponudbo:

Šulinci

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
207
Število prebivalcev
na podeželju
Zdravilna klima
Povprečna poletna temperatura: 20 °C
Povprečna zimska temperatura: -2,5 °C


Vas Šulinci je dokaj velika vas v Krajevni skupnosti Šulinci v občini Gornji Petrovci na skrajnem SV Slovenije. Prebivalstvo se ukvarja predvsem s kmetijstvom, veliko pa jih hodi na delo v Mursko Soboto, tovarno Mura v Murski Soboti in tekstilno tovarno RLS v Gornjih Petrovcih. Otroci obiskujejo osnovno šolo in vrtec v Gornjih Petrovcih. V vasi je zelo aktivno Športno društvo Šulinci, ki ima svoje nogometno igrišče v smeri Ženavelj in Gasilsko društvo Šulinci, ustanovljeno že leta 1932. 


Točka odličnosti : Vas Šulinci leži ob potoku Merak ter na bregovih, ki se raztegajo na obeh straneh potoka. Del vasi in pokopališče pa se nahaja na Olabah in meji na vasi Gornji Petrovci in Adrijanci. 


Avtomobilski promet : Iz smeri Gornjih Petrovec, Ženavelj in Lucove 


Dodatni opis :
MRZLI STUDENEC
Mrzli studenec je vodnjak, ki se nahaja na poti iz Šulinec proti Neradnovcem in je obnovljen leta 2000.
Starejši občani pripovedujejo, da iz njega priteka izpod hriba zelo mrzla voda, ki so jo nekoč zajemali v času žetve, vendar je bila voda pitna šele po 15 oz. 30 minutah. Po zajemanju vode v lončene "pütre" so le to pustili, da je "odležala", sicer je bila premrzla. Po pričevanju je nekoč neka deklica v hudi vročini takoj spila kozarec vode in je nato umrla.
Pripovedovalci tudi trdijo, da obstaja o Mrzlem stüdencu legenda, ki pravi, da so turški vojaki, ko so šli skozi naše kraje, v bližini studenca zakopali zlato zibelko. Zanimivo je tudi dejstvo, da vodnjak ni nikoli presahnil, niti v hudem mrazu, niti v največjem sušnem obdobju.

STARA ŠOLA V ŠULINCIH - ARHITEKTURNI SPOMENIK

Je arhitekturni spomenik kulturne dediščine, ki ga je leta 1913 zgradil soboški industrijalec Geza Hartner. Prvi učitelj je bil Julij Shermann, zadnja učiteljica pa Helena Žajdela iz Maribora. Šola v Šulincih je bila ukinjena 1. januarja 1962. Od takrat služi stavba vaškim potrebam in je dobro vzdrževana. 
GPS Northing (N) : 46,8279 
GPS Easting (E) : 16,1956 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Krajinski park Goričko | 031 354 149 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti