Ocenite ponudbo:

Gradišče pri Vipavi, Vipavska dolina

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Vipava
Glavni trg 1
+386 5 368 70 41
na podeželju
Gradišče pri Vipavi je lepa primorska vasica, ki leži pod strmim pobočjem Nanoške planote v zgornji Vipavski dolini. Gradišče pri Vipavi je omenjeno kot prazgodovinska naselbina na Zatrepu nad vasjo že v halštatskem obdobju. To je obdobje starejše železna dobe, ki je na Slovenskem ozemlju trajala do 300 let pred Kristusom.

Vasica predstavlja eno izmed izhodišč za pohod na Nanos. Pot do Gradišča je zelo preprosta; z avtom se zapeljete dva kilometra iz Vipave do parkirišča na vrhu vasi (240 m), od koder je najlepše izhodišče za izlet na Gradiško Turo (761 m) in Plaz (529 m) po težji plezalni ali po lažji poti. Mimo cerkvice sv. Miklavža vodi ena izmed mnogih poti do Vojkove koče na Nanosu (1240 m).

V prepadnih stenah Gradiške Ture je tudi znano plezališče za plezalce v prostem plezanju (196 plezalnih smeri).
 
Naselje je vključeno v projekt Vipavska vinska cesta. Več o ponudnikih in sortah vin, ki jih ponujajo, najdete na spletni strani Vipavske doline.

 


Znameniti meščani :
VIRGIL ŠČEK
Rojen je bil leta 1889 očetu Jožetu Ščeku, doma iz Gradišča pri Vipavi 14 in materi Vincencije Kante iz Velikega dola pri Komnu. Leta 1914 je bil v Trstu posvečen v duhovnika. V obdobju med leti 1921 do 1924 je bil poslanec goriške dežele v rimskem parlamentu.

 
 


GPS Northing (N) : 45,835 
GPS Easting (E) : 13,9648 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti