Ocenite ponudbo:

Erzelj, Vipavska dolina

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Vipava
Glavni trg 1
+386 5 368 70 41
na podeželju
Na vrhu grebena nad zgornjo Vipavsko dolino se razprostira vasica Erzelj. Po površini razmeroma velika, saj jo sestavlja kar sedem zaselkov v zavetnem pobočju, po številu prebivalcev pa ena izmed manjših.

Ohranjene stavbe so v glavnem iz 18. in 19. stoletja, zanimivo pa je tudi slopasto zidano znamenje, ki stoji na križišču poti pred zaselkom Lenivec z vklesano letnico 1893.

Sicer pa je zgodovina vasi še veliko starejša. Na tamkajšnjem hribu Tabor so imeli oglejski patriarhi že v 14. stoletju grad. Utrdba je kasneje varovala prebivalce okoliških vasi pred vdori Turkov.

Do danes se je ohranilo le še obzidje, zato pa si obiskovalci Erzelja lahko ogledajo cerkvico svetega Mihaela, ki je stara častitljivih 600 let. Slike sv. Mihaela, sv.Florjana in sv. Barbare, ki krasijo cerkev, je izdelal v 19. stoletju slikar Simon Ogrin. (Besedilo je povzeto iz publikacije Burji in soncu porojeno vino)

V stari gotski cerkvi sv. Lovrenca je znamenit umetniško izdelan »Zlati oltar« in freske iz 16. stoletja.Naselje je vključeno v projekt Vipavska vinska cesta. Več o ponudnikih in sortah vin, ki jih ponujajo, najdete na spletni strani Vipavske doline.
  
 


www.erzelj.si 
GPS Northing (N) : 45,8324 
GPS Easting (E) : 13,907 
na zemljevid

Publikacije

Tematska pot po Erzelju: Med zaselki in studenci

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti