Ocenite ponudbo:

Orehovica, Vipavska dolina

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Vipava
Glavni trg 1
+386 5 368 70 41
na podeželju
Če se spustimo po cesti iz smeri Razdrtega proti Podnanosu, bomo na levi strani zagledali Orehovico.

Zaradi močne burje so domačini umaknili svoje vinograde na zavetrne in hkrati manj opazne jugozahodne lege. Dolina Pasji rep je dobila ime po potoku, ki teče skoznjo in je posebej znana po rodovitni zemlji, ki daje odličen zelen. Vas je znana tudi po orehovcu, domači žgani pijači, in mnogih orehovih drevesih, od koder verjetno izhaja tudi ime naselja.

Prvič je bila Orehovica omenjena leta 1499 v nemški različici z imenom Nussdorf (nuss-oreh, dorf-vas). Orehovica je znana po mnogih starih in lepo ohranjenih domačijah s kletmi - hrami, čeprav je z oblikovanjem stavb v zadnjih letih izgubila precej izvirne kamnoseške kulture z mnogimi oboki, kamnitimi stopnicami ter tipičnimi vipavskimi dvorišči.

Orehovica je bila znana po svoji tipični kamnoseški kulturi. Svoj videz pa so ohranile številne kleti, saj skoraj ni domačije, ki ne bi vsako leto pridelovala vina.

Naselje je vključeno v projekt Vipavska vinska cesta. Več o ponudnikih in sortah vin, ki jih ponujajo, najdete na spletni strani Vipavske doline. 


GPS Northing (N) : 45,7921 
GPS Easting (E) : 13,9673 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti