Ocenite ponudbo:

Selo na Vipavskem

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61a, 5270 Ajdovščina
++386 5 365 91 40
380
Število prebivalcev
140 m
Nadmorska višina
na podeželju
Povprečna poletna temperatura: 25 °C
Povprečna zimska temperatura: 5 °C
Selo je središče zahodnega dela občine Ajdovščina - leži v osrednjem delu Vipavske doline, na križpotju regionalne in hitre ceste skozi Vipavsko dolino. Vas se razteza na nadmorski višini od 145 m do 170 m pod južnimi pobočji gore Čaven na podoru, ki se je v preteklosti odlomil s Kuclja in Velikega roba. Selo sestavlja več zaselkov: Britih, Barkula, Mandrija, Na vasi oziroma Na gorici, Bauč, Gornji konc, Guno in Maitov hrib. Čez območje današnje vasi je vodila Rimska cesta Aquileia - Emona. Njen del so našli leta 1865 zahodno od Sela, dokumentiral pa jo je že konec 19. stol. zgodovinar Simon Rutar. Ob trasi so bile najdene številne arheološke najdbe. Rutar poroča, da so pod hribom Sovin večkrat našli star denar in orožje. Pred koncem 19. in v prvih desetletjih 20. stoletja so se krajani zaposlovali v Trstu, v Ameriki in v Belgiji. V tem času je iz vasi odšlo več kot 50 »Aleksandrink", kot so poimenovali mlade žene in dekleta, ki so odhajala v Aleksandrijo oziroma Egipt. Tam so kot dojilje, vzgojiteljice, perice in kuharice skušale zaslužiti dovolj denarja, da bi rešile zadolženo kmetijo in vzdrževale družino. Leta 1882 je bila ustanovljena Čitalnica, naslednje leto Prosvetno društvo in dramski odsek. Gospodarstvo je v domačih rokah ohranjala leta 1898 ustanovljena Hranilnica in posojilnica. Leta 1910 je bilo ustanovljeno Telovadno društvo Sokol in Tamburaški zbor. Prostovoljno gasilsko društvo Selo je uradno zaživelo leta 1911, njegove korenine pa segajo v leto 1903, ko so domačini osnovali Zavarovalno za požar.  


Točka odličnosti : Ohranjena TRADICIONALNA VIPAVSKA ARHITEKTURA; vas strnjeno pozidana na značilen način, ki ščiti pred vročino in burjo; ponekod so vidni tudi leseni ali zidani »ganki« oziroma velbi. Za najstarejšo zgradbo v vasi velja sedanja BRATINOVA ŠTALA, stara skoraj 400 let. Nekoč stanovanjska hiša je značilna kamnita stavba, ki je ohranila prvotne arhitektonske poteze. Cerkev sv. Mihaela, ki je ena najstarejših na tem območju (prva polovica 17. stol.), hrani dragoceni KRIŽ za procesije iz posrebrene pločevine - gre za razgibano baročno umetnino s figuro zavetnika vasi sv. Roka. Križ je verjetno iz 17. stol., prav tako tudi lep KAMNIT KROPILNIK ob vhodu v cerkev. Na hribu severno od vasi so vidni ostanki MAITOVEGA GRADU - podeželskega dvorca družine de Maiti, ki je bil zgrajen leta 1666. Dvorec ima skoraj v celoti ohranjeno obzidje in izjemno obokano klet.  
Znameniti meščani : Martin Baučer (11. 11. 1595 - 23. 12. 1668) - prvi slovenski zgodovinar, rojen v Selu. 


Avtomobilski promet : Selo leži ob regionalni cesti Ajdovščina - Nova Gorica.
V Selu je tudi priključek na hitro cesto Vrtojba - Podnanos. 


Poštni urad : 5262 Črniče 
Turistično društvo : Društvo za kulturo, šport, turizem in razvoj Studenec 
Selo 39, 5262 Črniče 
Dodatni opis : Siuci, kakor se imenujejo domačini, so aktivni, gostoljubni ljudje, kar kažejo skozi številne tradicionalne prireditve: praznik patrona (sv. Rok), martinovanje, pustovanje in silvestrovanje.

Vas Selo je tudi eno od naselij na Vipavski vinski cesti, dobrodošli v hramih ponudnikov: VINO ŠTRUKELJ, Tomo Štrukelj, Selo 2a, 5262 Črniče, tel. 041 790 741; VINOGRADNIŠTVO IN KLETARSTVO MRMOLJA, Drago Mrmolja, Selo 28e, 5262 Črniče, tel. 05/36 66 576, 041 642 606 
GPS Northing (N) : 45,8895 
GPS Easting (E) : 13,7882 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : TIC Ajdovščina | 05 365 91 40 | | www.tic-ajdovscina.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti